namirenje troškova

Sud pozvao zainteresirane za stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava da uplate 1,8 milijuna kuna predujma

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.04.2019 20:01
  • Objavljeno 04.04.2019 u 20:01
Uljanik

Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Trgovački sud u Pazinu u četvrtak je pozvao osobe koje imaju pravni interes za provedbom stečaja nad Uljanik Poslovno informacijskim sustavima da u roku 15 dana uplate predujam za namirenje troškova prethodnoga i otvorenoga stečajnog postupka u iznosu od 1,8 milijuna kuna, a ako to ne učine sud će "donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnoga postupka"

To je rješenje donio sudac Ivan Dujić i objavljeno je na e-oglasnoj, a nakon što je u ponedjeljak, 1. travnja na Trgovačkom sudu u Pazinu održano ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom iz sastava Uljanik grupe.

Prijedlog o otvaranju stečaja nad tvrtkom Uljanik Poslovno informacijski sustavi podnijela je krajem siječnja Fina, a zbog blokade računa te tvrtke dulje od 120 dana i evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje od 10,75 milijuna kuna.

Uljanik Poslovno informacijski sustavi za cijelu Uljanik grupu obavljaju pravne, računovodstvene i druge opće poslove. Tvrtka ima 159 zaposlenih, kojima se plaće ne isplaćuju od rujna prošle godine.

Prema obrazloženjima iz rješenja, privremeni stečajni upravitelj Marko Zagorac u svom je izvješću, a i na ročištu održanom početkom tjedna ponovio kako smatra da kod Uljanik Poslovno informacijskih sustava postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje s obzirom da ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju duljem od 60 dana, a blokada računa početkom travnja iznosi 16,5 milijuna kuna.

Krajem prošle godine ta je tvrtka imala nenaplaćena potraživanja od 71,1 milijun kuna, no naplativost pretežitog dijela je upitna. Naime, 98,4 posto tih potraživanja, ili više od 70 milijuna potraživanja, odnosi se na druge članice Uljanik grupe, čiji su računi također u blokadi.

Privremeni je stečajni upravitelj u izvješću utvrdio i da se unovčiva imovina stečajnog dužnika sastoji od pokretnina čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 411,2 tisuće kuna te naplativih potraživanja u iznosu od 435,9 tisuća kuna.

Projicirani su, pak troškovi stečajnog postupka od ukupno 1,8 milijuna kuna, od čega se 1,74 milijuna odnosi na tražbine neisplaćenih plaća radnika u bruto iznosu utvrđene u stečajnom postupku te nagrade i izdataka privremenog stečajnog upravitelja, stečajnog upravitelja i članova odbora vjerovnika od 40 tisuća kuna.

Prema navodima iz obrazloženja, direktor Uljanik Poslovno informacijskih sustava Boris Dvoršak na ročištu održanom 1. travnja je predložio odgodu s obzirom da je u postupku nad Uljanik Brodogradilištem predsjednik Uprave Uljanika d.d. Emil Bulić iznio da su u tijeku pregovori s Vladom u kojima se razmatraju druga rješenja restrukturiranja izvan stečajnog postupka. "Uljanik d.d. je jedini udjelničar društva te bi rješenje izvan stečajnog postupka svakako obuhvatilo i dužnika Uljanik poslovno informacijski sustavi, kao člana Uljanik grupe. Dužnik obavlja poslove osiguranja i zaštite za cijelu Uljanik grupu uključujući i 3. Maj Brodogradilište brodogradilište, također i poslove računovodstva za cijelu Uljanik grupu", iznio je Dvoršak, koji smatra da stečaj nad tom tvrtkom ne bi trebalo otvarati prije stečajnog postupka nad ostalim članicama Uljanik grupe.

Sud se u obrazloženju rješenja pozvao na odredbu članka 132. Stečajnog zakona kojom je propisano da će, ako prije otvaranja stečajnoga postupka sud utvrdi da imovina dužnika koja bi ušla u stečajnu masu nije dovoljna ni za namirenje troškova toga postupka ili je neznatne vrijednosti, rješenjem pozvati osobe koje imaju pravni interes za provedbom stečajnoga postupaka da u roku od 15 dana uplate predujam za namirenje troškova prethodnoga i otvorenoga stečajnog postupka. Ako te osobe ne predujme traženi iznos, sud će donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnoga postupka.

Nije utvrđeno da dužnik ima imovinu koja bi bila dovoljna za namirenje troškova postupka, navodi sud, koji smatra da je realno za očekivati da troškovi stečaja iznose 1,8 milijuna kuna, dok se imovina iz koje bi se taj trošak mogao namiriti procjenjuje na 411,2 tisuće kuna.

Stoga je sud pozvao zainteresirane osobe da solidarno predujme iznos od 1,8 milijuna kuna za pokriće troškova kako prethodnog, tako i otvorenog stečajnog postupka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!