POSJET IZNENAĐENJA

O čemu je Šprlje razgovarao s Prlićem i ostalima u Haagu?

24.05.2016 u 19:50

Bionic
Reading

Zbog ratnih zločina u stvaranju etnički čiste Herceg Bosne, šestorica Hrvata iz BiH čekaju izricanje pravomoćne presude nakon što su prije dvije godine nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora za ratne zločine, a ovih dana iznenadio ih je posjetom ministar pravosuđa Ante Šprlje

Susret je prošao u dobrom i konstruktivnom ozračju, kazao je u razgovoru za HTV Šprlje, dodavši da su razgovarali o situaciji u kojoj se nalaze nakon prvostupanjske presude. Vjerujemo da će rad pravnog tima i Vlade Republike Hrvatske na promicanju istine biti jedan dobar temelj na kojem će sud donijeti pravu odluku, tj. srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, istaknuo je Šprlje.

Rekao je kako su bili iznenađeni njegovim posjetom jer, kaže, dosadašnje vlasti nisu bile zainteresirane za slučaj. Šprlje smatra da im se treba pružiti svu pravnu i stručnu pomoć i puno toga učiniti kako bi se istina iznijela na čistac. Potvrdio je da je Hrvatska tražila status prijatelja suda. Udruženi zločinački pothvat kako je postavljen u optužnici nije postojao i to se mora jasno reći sudu, istaknuo je Šprlje.

Inače, ovo je najdulji i najsloženiji proces pred Haškim sudom, a za šestoricu optuženih suđenje traje više od 11 godina i obilježile su ga nesuglasice te promjene sudaca.

Potvrda pak prvostupanjske presude imala bi teške posljedice za Hrvatsku jer se u njoj tvrdi da se tadašnje njezino vodstvo - Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko te mnogi znani i neznani - udružilo s optuženima s ciljem pripojenja dijela BiH Hrvatskoj i etničkog čišćenja tog područja.

Podsjetimo, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.