SKANDAL U AMERICI

Nuklearni stručnjaci masovno varali na ispitu

16.01.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Zapovjedništvo američkih strateških nuklearnih snaga u sklopu Vojnog zrakoplovstva SAD-a potresa afera varanja na stručnim ispitima, u koju je uključeno više desetaka časnika. Čini se da je varanje na testovima kojima se, između ostalog, provjeravalo znanje o lansiranju interkontinentalnih projektila, do kojega je došlo u vojnoj bazi Malmstrom Air Force u Montani u kolovozu i rujnu 2013, 'najveći incident takve prirode' u američkoj vojsci, priopćio je Pentagon

'Ovo je potpuno neprihvatljivo ponašanje i potpuno je u suprotnosti s našim temeljnim vrijednostima u Vojnom zrakoplovstvu. Kao što svatko ovdje zna, temeljna vrijednost broj jedan za nas je integritet', rekla je Deborah Lee James, državna tajnica zadužena za Vojno zrakoplovstvo.

Dužnosnici su poručili da je nuklearni arsenal 'siguran'.

Afera koja se odnosi na 34 časnika proizašla je iz istrage o posjedovanju narkotika u nekoliko vojnih baza na teritoriju SAD-a i u inozemstvu. Dvije osobe kojima se pripisuje varanje na testovima povezane su s tom istragom.

Nepobitno je utvrđeno je da 16 časnika varalo na mjesečnom testu znanja razmjenjujući SMS poruke, dok su ostali znali da su odgovori podijeljeni s ostalima i pritom nisu prijavili prekršaj, priopćio je Pentagon.

Svi za koje je utvrđeno da su prekršili pravila ostali su bez ovlasti provođenja nuklearnih operacija. Zapovjednik Vojnog zrakoplovstva, general Mark Welsh, indicirao je da ima dovoljno časnika na raspolaganju za sigurno održavanje nuklearnih projektila u Montani.

Ministar obrane Chuck Hagel s dubokom je nelagodom primio vijest o sumnjama u varanje časnika na ispitu. Hagel 'snažno podržava agresivne korake koje Vojno zapovjedništvo poduzima kao odgovor', priopćio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Od oko 190 časnika koji nadgledaju spremnost nuklearnih oružanih sustava u Montani, skandalom je obuhvaćeno njih gotovo 20 posto.

Vojno zrakoplovstvo poručilo je da će svi časnici biti ponovno ispitani do kraja dana u četvrtak.