20. obljetnica smrti

Novo odlikovanje: Prvi Velered Franje Tuđmana kardinalu Kuhariću

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.11.2019 09:57
  • Objavljeno 07.11.2019 u 09:52
Franjo Tuđman

Franjo Tuđman

Izvor: Profimedia / Autor: Mark Reinstein/Zuma Press

U povodu 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana istaknuti hrvatski državljani prvi će put biti odlikovani novim odlikovanjem - Veleredom Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, piše u četvrtak Jutarnji list

Novo odlikovanje je u izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima predložilo Ministarstvo uprave. Prvi Velered Franje Tuđmana, kako je potvrđeno s Pantovčaka, trebao bit biti posthumno dodijeljen kardinalu Franji Kuhariću, navodi dnevnik.

Prema prijedlogu koji se nalazi u javnoj raspravi, novo odlikovanje bilo bi peto najvažnije odlikovanje u Hrvatskoj i ukupno peti velered. Jedina važnija odlikovanja od onog s imenom Franje Tuđmana jesu ona koja nose imena kraljeva i kraljica: Velered kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV. i kralja Dmitra Zvonimira. Na petom će mjestu, prema prijedlogu Zakona, biti Velered Franje Tuđmana.

Tako će novo odlikovanje u redoslijedu važnosti biti ispred kneževa Trpimira, Branimira i Domagoja, zatim Nikole Šubića Zrinskog i bana Jelačića, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Marka Marulića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i drugih.

Kako stoji u obrazloženju zakonskih izmjena, ove se godine navršava 20. obljetnica Tuđmanove smrti, što je 'prigoda da Republika Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje, kojim će se utemeljitelj demokratske, suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama', donosi Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!