PREDSJEDNICA PREDLAŽE

Uvodi se novo odlikovanje - Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom?

14.05.2019 u 08:49

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koji bi bilo dodjeljivan hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva, piše Večernji list

Novo odlikovanje bilo bi u redu najviših odlikovanja koje Hrvatska dodjeljuje te bi bilo peto u redu velereda koji nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV, Dmitra Zvonimira te kraljice Jelene.

Velered dr. Franje Tuđmana dodjeljivao bi se visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, bitan doprinos u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja RH te izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga RH, piše Večernji list.

Inicijativa za uvođenje ovakvog odlikovanja već je ranije došla od Generalskog zbora, a za uvođenje novog odlikovanja predsjednica će trebati dobiti i potporu vladajuće većine jer se zbog novog odlikovanja mora mijenjati Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL