ZDRAVLJE POD POVEĆALOM

Novo istraživanje o mozgovima nogometaša: U 40-ima su superiorni, ali od 65. dolazi do značajne promjene

09.12.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Veća je vjerojatnost da će profesionalni nogometaši imati lošije zdravlje mozga nakon što navrše 65 godina u usporedbi s općom populacijom, pokazalo je revolucionarno novo istraživanje čije rezultate donosi britanski Guardian

Usporedba 75 bivših profesionalnih nogometaša - uključujući Iwana Robertsa, Jeremyja Gossa i Marka Brighta - s 'nenogometašima' otkrila je da je zdravlje mozga nogometaša obično bolje u 40-ima. Međutim, do dobi od 65 godina imali su lošije rezultate na testovima vremena reakcije, izvršne funkcije i prostorne navigacije; čini se da učinci opetovanog udaranja nogometne lopte glavom više utječu na mozak, prenosi Guardian.

'Znamo da je igranje glavom povezano s povećanim rizikom od demencije među profesionalnim nogometašima. Ali do sada se malo znalo o tome kada igrači počnu pokazivati ​​znakove pogoršanja zdravlja mozga', rekao je dr. Michael Grey, voditelj istraživanja i stručnjak za sportske potrese mozga sa Sveučilišta East Anglia, dodajući da se koristi vrhunska tehnologija za testiranje ranih znakova kognitivne disfunkcije koji se mogu identificirati mnogo prije nego što problemi s pamćenjem ili drugi vidljivi simptomi postanu očiti.

Prije tri godine, studija profesora Willieja Stewarta i istraživača sa Sveučilišta u Glasgowu otkrila je da su bivši profesionalni nogometaši imali tri i pol puta veću vjerojatnost da će umrijeti od demencije nego opća populacija. Međutim, istraživanje se temeljilo na evidenciji smrti u Škotskoj, dok ova nova studija prati promjene u mozgu među živim ljudima.

'U dobnoj skupini od 40 do 50 godina nogometaši postižu malo bolje rezultate od normalne skupine. Ali kad dođu do 65. godine, tada stvari počinju ići po zlu... To nam pokazuje da je tjelovježba povezana s igranjem nogometa dobra za mozak, ali negativni učinci kontaktnog sporta počinju se pojavljivati ​​kasnije u životu', pojasnio je dr. Grey.

  • +26
Argentina - Australija, SP u nogometu, 3.12.2022. Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

'Znamo da kada glava dođe u kontakt s drugim predmetom, poput lopte ili šake, a mozak se pomiče unutar lubanje, dolazi do oštećenja', rekao je, dodajući da tu nije riječ o potresu mozga, ali jest o oštećenju temeljnih struktura unutar mozga. Pokazalo se da kod profesionalnih nogometaša to rezultira određenom razinom neurodegeneracije, pa je jako važno da se intenzivnije prati zdravlje mozga ljudi koji se bave sportom.