RIVLIN UMJESTO PERESA

Novi predsjednik je 'desničarski jastreb', želi veliki Izrael

10.06.2014 u 17:08

Bionic
Reading

Izraelski parlament izabrao je u utorak za 10. predsjednika države desničarskog jastreba Reuvena Rivlina kao nasljednika Shimona Peresa kojega će povijest pamtiti po njegovoj ulozi u službi mira

Rivlin, koji ima potporu stranke Likud premijera Benjamina Netanyahu, dobio je 63 glasova, a njegov protukandidat s centra Meir Sheetrit 53. Troje drugih pretendenata, dvije žene i bivši dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, eliminirani su u prvome krugu.

'Mislim da su zastupnici slušali osjećaje naroda', rekao je novi predsjednik u televizijskoj izjavi misleći na ankete koje su mu već tjednima predviđale pobjedu. Reuven Rivlin (75), dio je desnog krila Likuda i deklarirani pristaša 'Velikog Izraela' koji nikada nije krio da se protivi budućoj palestinskoj državi.

'Rivlin neće biti predsjednik Države Izrael, već 'Velikog Izraela'. Služit će se predsjedničkom funkcijom kako bi ubrzao kolonizaciju Zapadne obale', napisao je nedavno lijevo orijentirani dnevni list Haaretz. Međutim, Rivlin je i gorljiv branitelj parlamentarne demokracije i obećao je da će kao predsjednik igrati ulogu arbitra.

Bivši vojni obavještajac Rivlin zaslužan je za zbližavanje s izraelskim Arapima, potomcima 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnutka države Izrael 1948. Po struci odvjetnik, Rivlin je političku karijeru počeo 1988., kao zastupnik Likuda u Knesetu (parlamentu), kojim je predsjedao u dva mandata (2003-2006 te 2009-2013).

Rivlin i premijer Netanyahu, predsjednik Likuda, ne vole se što je poznato javnosti i zato je premijer nevoljko podržao njegovu kandidaturu i čak je pokušao nagovoriti dobitnika Nobelove nagrade za mir Elija Wiesela da se kandidira.

Dužnost izraelskog predsjednika uglavnom je ceremonijalna jer su ovlasti u rukama premijera no predsjednik imenuje mandatara za sastav vlade.

Snagom svoje međunarodne popularnosti Shimon Peres, koji je postao predsjednik 2007., vješto se koristio protokolarnom dužnošću za promicanje političke poruke u korist mira. Peres nije strahovao iskoračiti i često se činilo da je on jedini protivnik Netanyahua.

'Izbor 10. izraelskog predsjednika najavljuje promjenu smjera predsjedništva: ona prelazi s međunarodnih na unutarnja pitanja', predviđa Haaretz.

Shimon je jasno iznosio svoje mišljenje o osjetljivim pitanjima kao što su mirovni proces s Palestincima ili strateški odnosi s američkim saveznikom ili iranski nuklearni program. Tako je u svibnju Peres, inače dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 1994., javno optužio Netanyahua da je 2011. potkopao mirovni sporazum što ga je Peres tajno dogovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

'Budući predsjednik neće biti Peres. Uloga predsjednika svest će se na prirodnu funkciju, ceremonijalnu', ocjenjuje Haaretz. Shimonu Peresu mandat istječe 28. srpnja, prije njegova 91. rođendana.