DO SADA 250 POGINULIH

Novi potres u Italiji, pronađeni preživjeli

07.04.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Novi snažan potres magnitude 5,6 po Richteru, pogodio je oko 19,45 sati pokrajinu Abruzzo. Brojka poginulih u potresu u ponedjeljak, prema poslijednjim informacija, popela se na 250 javlja Reuters. Tijekom noći iz ruševina je izvučeno još 15 tijela.

L'AQUILA - Talijanska agencija ANSA javlila je da je u najnovijem podrhtavanju tla u blizini L'Aquile poginula najmanje jedna osoba. No tijekom večeri ta je informacija demantirana. Stanovnici L'Aquile ponovno su istrčali na ulice, a spasilačke ekipe bježale su iz porušenih zgrada. Potres magnitude 5,6 po Richteru osjetio se do Rima, gdje se 20 sekundi tresao namještaj na višim katovima. Istu regiju jutros je pogodio potres jačine 4,7 te omeo napore spasioca u potrazi za preživjelima. Brojci od 228 poginulih, od kojih još 15 treba identificirati, pridružio se im i jedan vatrogasac, umro od napora: mnogi su radili neprekidno 24 sata.

Među više od 1000 ozbiljnije ozlijeđenih njih oko 500 je u bolnicama, a 100 je u teškom stanju. Iz ruševina je izvučeno oko 150 preživjelih, od kojih su neki bili zakopani i više od 42 sata, poput djevojke Eleonore, ili 90-godišnje žene iz Onne, spašene žive poslije 30 sati pod ruševinama. Broj nestalih smanjen je sa 250 na 15. Većina je pronađena živa i izvan opasnosti; postoji mogućnost da su živi i većina onih koje još traže, piše Jutarnji list.

U utorak oko 11.30 sati po srednjoeuropskome vremenu zabilježeno je 4,4 po Richterovoj ljestvici, kako je javila talijanska civilna zaštita. Potresi su tresli središnju Italiju u noći s ponedjeljka na utorak, a najjači zabilježen iznosio je 4,8 po Richterovoj skali. Djelatnici službi civilne zaštite rekli su da je to bio najjači potres nakon onoga koji je u zoru u ponedjeljak porušio veliki dio kuća u gradu L'Aquila i obližnjim mjestima i ubio, prema sadašnjim saznanjima, 228 ljudi.Spasioci pak još uvijek pokušavaju pronaći preživjele, javlja agencija Reuters.

Iskopavanje zatrpanihTisuće stanovnika L'Aquile i mjesta u blizini ostalo je bez doma i oni su smješteni u šatorima i improviziranim skloništima.


Premijer Silvio Berlusconi, koji je proglasio izvanredno stanje, posjetio je najjače pogođeno područje te rekao da je najmanje 228 ljudi poginulo a više od 1.500 ozlijeđeno. Agencije za civilnu zaštitu procjenjuju da se broj osoba koje su ostale bez doma kreće oko 25.000.

Spasioci koriste snažne lampe i buldožere kako bi pokušali u noći pronaći preživjele koji su zatočeni više od 24 sata. Istovremeno, policijske ophodnje obilaze kuće koje su ostale otvorene i privlače lopove.

Berlusconi je stanovnike L'Aquile, mjesta od nešto više od 68.000 stanovnika, upozorio da se noćas ne vraćaju u svoje domove, upozorivši ih da bi to moglo biti opasno.