NEMA MOBILIZACIJE

Ukrajina dijaspori: Vratite se i branite domovinu! Ako nećete - ništa

21.12.2023 u 21:32

Bionic
Reading

Ukrajinsko ministarstvo obrane ponovno je pozvalo Ukrajince iz inozemstva da se vrate kući i pridruže vojnim redovima kako bi branili svoju domovinu od ruske invazije.

Međutim, ne postoje planovi povratka muškaraca iz inozemstva ili njihove mobilizacije pod pritiskom, rekao je glasnogovornik, Illarion Pavljuk. Nastojao je pojasniti izjave ukrajinskog ministra obrane Rustema Umerova o mobilizaciji muškaraca iz inozemstva.

Umerov je rekao ranije u intervjuu da se vode rasprave o uvođenju pravnih "ograničenja" za ukrajinske muškarce koji se nalaze u inozemstvu.

Stotine tisuća Ukrajinaca registrirane su kao ratne izbjeglice u Njemačkoj i drugim zemljama. Službeno muškarcima između 18 i 60 godini koji zadovoljavaju kriterije za vojnu službu nije dopušteno napustiti zemlju, iako su mnogi to učinili.

"Ministar poziva sve građane Ukrajine da se pridruže oružanim snagama gdje god da se nalaze", rekao je Pavljuk. "Odnosi li se to također na Ukrajince iz inozemstva? Bez sumnje. Obrana zemlje u ratno vrijeme je ustavna dužnost svih građana."

No rekao je da nema planova korištenja sankcija ili pravnog pritiska na one koji se nalaze izvan Ukrajine.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

BBC je u četvrtak prenio da je ministar obrane Rustem Umerov najavio da će se Ukrajinci u inozemstvu između 25 i 60 godina morati javiti za služenje vojske. 

On je to nazvao „pozivnicom”, ali i upozorio da će biti sankcija protiv onih koji se na nju ogluše, prenio je BBC.