'Bandiću, vrati pare'

Novi balkonski prosvjed protiv Bandića 24. travnja

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2020 12:29
  • Objavljeno 20.04.2020 u 12:29
Balkonski prosvjed

Balkonski prosvjed

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Inicijativa Zagreb te zove i udruge Zelena akcija i Pravo na grad organiziraju u petak, 24. travnja novi, treći po redu balkonski prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika pod nazivom 'Bandiću, vrati pare'

Organizatori pozivaju građane da u petak u 19 sati na balkonima i prozorima stanova i kuća lupanjem o lonce izraze nezadovoljstvo gradonačelnikovim 'rasipanjem gradskog novca na mutne i nepotrebne, često i preplaćene poslove'.

Time je, stoji u najavi prosvjeda, Bandić doveo Zagreb u nikad gore financijsko stanje, upravo u najgoroj kriznoj situaciji s kojom se današnja generacija susrela.

Udruge navode kako je svaki dan Bandićeve vladavine 'dodatan financijski i društveni trošak za sve stanovnike glavnog grada te kako je Zagrebu konačno nužno novo vodstvo koje će uvažavati stavove javnosti i stručnjaka i raditi na zadovoljenju njihovih stvarnih potreba'.

Iz dana u dan, dodaju, sve je očitiji posvemašnji kaos u saniranju štete nakon potresa kao i činjenica da ova nesposobna vlast u mjesec dana nije bila u stanju sustavno provesti niti najosnovnije korake u sanaciji. Zbog njihovog neznanja i nebrige, čak se i oni građani koji nemaju velike štete ne mogu vratiti u svoje domove niti sami započeti obnovu jer nemaju jasne upute što i kako trebaju raditi.

'Sve to događa se u gradu gdje gradonačelnik upravlja s oko 12 milijardi kuna godišnje, dok dijelovi grada i dalje nemaju ni osnovni komunalni standard, a brojne su ulice često zatrpane smećem. Zato se ovim prosvjedom poručuje: Gradonačelniče, vrati nam naše pare!', stoji u najavi organizatora.

Osvrću se i na objave o nenamjenskom trošenju novca gradskih vlasti te na upozorenja državne revizije da su se proračunske zalihe namijenjene za slučaj elementarne nepogode godinama trošile za financiranje manifestacija raznih udruga, vrlo često politički ili interesno povezanih s gradonačelnikom.

  • +4
  • +1

Zagreb: Prosvjed protiv gradonačelnika Bandića

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Navode da su se putem netransparentne, javne nabave namještali poslovi kumovimai i prijateljima, usred krize planiralo se uskršnje ukrašavanje grada pa se pod pritiskom javnosti od toga odustalo, a gradski novac dodijeljivao se odabranim akademicima, redom članovima Bandićeve stranke, za neke maglovite projekte.

'Građanima je toga dosta. Ovim prosvjedima ne pristaju ni na to da policija legitimno pravo na iskazivanje nezadovoljstva naziva remećenjem javnog reda i mira te da se ponovno pokušava utišati glas građana i građanki. Prošlog petka stanovnici Zagreba pokazali su da se takvih "upozorenja" ne boje, a pokazat će to opet', poručuju organizatori.

Prvi prosvjed protiv gradonačelnika održao se 3. travnja, a drugi 17. travnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!