AKCIJA U TEL AVIVU

[FOTO] Ovako izgleda prosvjed na kojemu se sudionici pridržavaju razmaka od dva metra i nose maske

19.04.2020 u 23:28

Bionic
Reading

S maskama na licu, mašući crnim zastavama na razdaljini od dva metra, tisuće Izraelaca u nedjelju su prosvjedovale protiv premijera Benjamina Netanyahua, pod strogim mjerama zbog koronavirusa.

Netanyahu, koji niječe bilo kakvu krivicu, optužen je u tri korupcijska slučaja.

Trenutačno je uslijed pregovora s oporbenim čelnikom Bennyjem Gantzom o raspodjeli moći i formiranju koalicijske vlade koja bi privela kraju godinu dana mrtve političke utrke nakon trojih izbora bez pobjednika.

Prosvjedi su dopušteni tijekom izraelske karantene, sve dok se prosvjednici drže razdaljine i dok nose maske za lice.

Pod sloganom "Spasite demokraciju", prosvjednici su pozvali Gantzovu stranku Plavo-bijeli da ne uđe u koaliciju predvođenu premijerom optuženim za korupciju.

Gantz je zagovarao čistu vladu, no rekao je da ga je kriza uzrokovana koronavirusom primorala da iznevjeri svoje izborno obećanje.

  • +4
Prosvjed u Tel Avivu uz pridržavanje razmaka od dva metra Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Reutersov snimatelj procijenio je da se na Trgu rabina u Tel Avivu okupilo nekoliko tisuća prosvjednika. Izraelski mediji izvijestili su da je bilo oko 2000 ljudi.

Izrael je dosad prijavio više od 13 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i 172 smrti. Djelomična karantena primorala je Izraelce da ostanu u svojim domovima, prisilila zatvaranje poduzeća, dok se stopa nezaposlenih popela na 26 posto. Neke zabrane ublažene su ove subote.