bukom protiv gradonačelnika

[FOTO] Zagrepčani opet lupanjem u lonce prosvjedovali protiv Bandića

17.04.2020 u 20:04

Bionic
Reading

Stanovnici Zagreba u različitim dijelovima grada u petak u 19 sati s prozora i balkona svojih domova "lupali su loncima" i na taj način po drugi put prosvjedovali protiv gradonačelnika Milana Bandića, poručivši mu "Dosta je".

Zagrepčane su na prosvjed pozvale udruge Pravo na grad, Zelena akcija te Zagreb te zove.

"Pozivamo sve građanke i građane Zagreba da u petak, 17. travnja u 19 sati izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću - dosta je", navele su udruge u pozivu na prosvjed.

Istaknule su kako je Zagreb pogođen pandemijom koronavirusa i potresom, a vodi ga Gradska uprava na čelu s Bandićem "koji iz dana u dan pokazuje da nije dorastao nositi se s aktualnom krizom".

Udruge su stoga pozvale građane da, kao i prije dva tjedna na svojim prozorima i balkonima bukom izraze nezadovoljstvo i zatraže da se svima koji su u potresu izgubili dom osigura smještaj u stanovima kojima Grad upravlja, te da obnova zgrada mora biti pravedna, sustavna, transparentna i najbrža moguća. U izradi planova obnove traže da Grad i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti i stručna udruženja i poštovati njihove zahtjeve.

"U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika", istaknule su udruge.

Provjed loncima protiv Milana Bandića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Bernard Ivčić iz Zelene akcije Hini je nakon prosvjeda izjavio da su građani ovim prosvjedom opet pokazali "da im je puna kapa Bandićeve politike i odlučno su na prozorima i balkonima poručili da im je toga dosta".

"Obnova Zagreba i rješavanje ove krizne situacije je preozbiljan posao da bi se prepustio Bandiću i njegovim mutnim poslovima", istaknuo je Ivčić i najavio nove prosvjede protiv gradonačelnika Bandića.

Jedan od sudionika prosvjeda bio je i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević koji je, uz lupanje kuhačom po loncu, upotrijebio još jedan prosvjedni rekvizit - zviždaljku. Obukao je i majicu na kojoj je pisalo Zagreb je naš!, a to je i ime njegove stranke.

Objasnio je da ne mogu protiv Bandića prosvjedovati na Trgu bana Jelačića zbog mjera oko korone, ali mogu bučiti na svojim balkonima i prozorima što god Bandić i policija mislili o tom "remećenju javnog reda i mira" pa nek kazne pola grada ako mogu.

Tomašević je rekao kako lupaju loncima protiv Bandića 'ne samo da on shvati da je gotov, već da to prihvati i HDZ te da ih se prisili da konačno razvrgnu interesnu koaliciju s njim i prestanu ga štititi'.

"Ovakvom vladanju Zagrebom je odzvonilo. Dosta je", poručio je predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Kaže da nakon večerašnjeg prosvjeda dobiva različite video materijale i komentare ljudi koji kažu da je ovaj prosvjed bio bučniji gotovo u svim kvartovima nego prvi takav prosvjed održan prije dva tjedna.