u ovom trenutku

Novaković: Ostavka više nije opcija

14.06.2019 u 20:38

Bionic
Reading

Ostavka za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašu Novaković u ovom trenutku, kako kaže, nije opcija. O tome je razmišljala ranije, objasnila je, kada su se događale odluke sudova suprotne dosadašnjim praksama koje su išle protiv Povjerenstva

'Imamo zakon za koji ne znamo kakav će biti, koji bi mogao sužavati naše ovlasti, onda se desio zahtjev za izuzećem od premijera i doista, u tom trenutku, sam razmišljala o napuštanju pozicije. U ovom trenutku više o tome ne razmišljam. To u ovom trenutku nije opcija', odgovorila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu intresa za Dnevnik N1 na upit razmišlja li i dalje o ostavci.

Dodala je kako u ovom trenutku imaju zastoje u dva predmeta u radu Povjerenstva te da ne zna je li to opstrukcija, ali, kako je rekla, definitivno nije lako raditi posao.

'Postavlja se pitanje hoće li i drugi dužnosnici tražiti iz nekih razloga izuzeće i tako blokirati rad Povjerenstva. Ovo je situacija koju bi svakako trebalo što prije riješiti na bilo koji način. Mi predlažemo da Hrvatski sabor uputi u hitnu proceduru izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa, da se riješi ne samo tko je nadležan, nego i u kojem roku. I rokovi su bitni', rekla je Novaković.

Na upit kako bi odluka Ustavnog suda o slučaju Tomislava Karamarka mogla utjecati na daljnji rad Povjerenstva odgovorila je da to 'ovisi o tome kakva će ta odluka biti'.

  • +26
Nataša Novaković Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Može utjecati ne samo na predmet Andreja Plenkovića, nego i na sve ostale predmete ukoliko bi išla u smjeru u kojem su novine to pisale zadnjih tjedan dana - a to je da bi se Povjerenstvu onemogućilo da vodi postupke povodom načela. Onda bismo doista imali problem jer imamo pedesetak predmeta vezanih uz načela. Vidjet ćemo kada odluka bude tu', rekla je te se osvrnula na današnje izjave premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da nije nova informacija da je radila u HUP-u nego odluka Upravnog suda.

'Činjenica je da je iz današnje izjave premijera proizlazi da je znao da sam radila u HUP-u i prije šest mjeseci, kada je dobio odluku o pokretanju ovog postupka i da mu to nije smetalo sve do dan prije nego što je trebalo razmatrati njegov predmet. Očito mu to do tada nije smetalo', zaključila je.