Odbor za Ustav

HDZ skinuo Natašu Novaković s dnevnog reda, Bauk ih podsjetio: Branite Plenkovića kao što ste branili Sanadera oko satova

14.06.2019 u 08:29

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav započeo je u 11 sati sjednicu na kojoj je oporba željela da se raspravlja o tome tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću Nataše Novaković - predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju premijera Plenkovića. Međutim, vladajuća većina tu točku skinula je s dnevnog reda

Trećina članova Odbora za Ustav iz redova oporbe zatražila je da o tome raspravlja to radno tijelo, odnosno da zaključi da je za pitanje izuzeća mjerodavan saborski Odbor za izbor i imenovanja. Međutim, Marija Jelkovec iz HDZ-a zatražila je skidanje te točke s dnevnog reda.

Predsjednik Odbora Željko Reiner već je na početku sjednice pojasnio kako su inicijalno na dnevnom redu bile dvije točke, a da je kasnije dobio zahtjev trećine članova odbora da se doda i točka vezana uz izuzeće Nataše Novaković. Podsjetio je da je dobio i prigovor Marije Jelkovac.

I ona je na početku podsjetila zašto je podnijela prigovor. 'Smatram da sukladno članku 60 poslovnika ovaj Odbor nije nadležan za razmatranje i donošenje predložene odluke. Odbor može rješavati pitanja vezana uz postojeće nadležnosti radnih tijela ovog Sabora, ali ne i zakona', kazala je.

Odbor ne može odlučivati o novim nadležnostima drugih tijela ovog Sabora, kazala je. 'To bi bilo presedansko i ne bi bilo sukladno poslovniku', poručila je, dodavši da se ova točka mora skinuti s dnevnog reda.

Reiner je kazao da se sukladno poslovniku o prigovorima ne otvara rasprava. Stoga je odmah stavio na glasanje tko podržava HDZ-ov prigovor. Sedam članova ga je prihvatilo, a pet je bilo protiv te je time ta točka izbačena s dnevnog reda.

Prigovor je uputio i SDP-ov Arsen Bauk, koji je kazao da HDZ u ovom slučaju brani Plenkovića kao što je ta stranka kroz bivše saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa branila Sanadera u slučaju 'satovi.'

'Uskraćivanje rasprave nije baš najbolji način za braniti premijera, a to i on zna', kazao je Bauk.

Prigovor Arsena Bauka odbačen je sa 7 glasova, a nakon toga oproba je napustila sjednicu odbora.

Podsjetimo, riječ je o predmetu u kojem se čeka odluka Povjerenstva o tome je li premijer povrijedio načela obnašanja javne dužnosti prilikom donošenja takozvanog Lex Agrokor. Hoće li se ta točka održati na dnevnom redu bit će poznato već na samom početku prilikom usvajanja dnevnog reda.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je da bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donese odluku o izuzeću Nataše Novaković.

Jandroković je ocijenio da ta odluka jest pravno dvojbena i da je treba prepustiti pravnim stručnjacima, koji to znaju najbolje, i onda vidjeti kako nastaviti dalje.

'Prema našim tumačenjima za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i odgovor ću prepustiti pravnoj struci da kaže konačnu riječ', poručio je Jandroković, dodavši da je možda najbolji put da samo Povjerenstvo donese odluku o izuzeću Novaković.

  • +26
Nataša Novaković Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivao je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu, bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Oporba traži sazivanje nove sjednice

'HDZ i njegovi sateliti iz HNS-a i SDSS-a su ovime stali u obranu sukoba interesa, u obranu korupcije, a protiv onoga što su interesi građana', poručio je na press konferenciji poslije sjednice SDP-ov Peđa Grbin.

Trećina članova Odbora, kazao je Arsen Bauk, zatražila je novu sjednicu odbora na temu funkcioniranja neovisnih tijela u Hrvatskoj, s naglaskom na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 'O ovome će o mi i dalje govoriti, sad čekamo novi prigovor', kazao je Bauk.

'Imamo dovoljno mašte i kreativnosti da mjenjamo imena točaka dnevnog reda i svaki tjedan ćemo tražiti novu sjednicu', dodao je.

Priprijetio je i da će odgovoriti ukoliko vladajući odluče izmjeniti Zakon o sukobu interesa i to na štetu Povjerenstva. 'Tada će ono što je Most napravio kod Zakona o financiranju kampanja biti ništa. Neće biti jedna noć, nego bajka iz 1001 noći', kazao je Bauk, upozorivši da bi vladajuće mogli zatrpati sa stotinama amandmana.

Bačić: Za pitanje nadležnosti zadužen je Ustavni sud

Ako se pita HDZ-ovog Branka Bačića, o pitanju nadležnosti tko bi trebao odlučiti o izuzeću Novaković trebat će se oglasiti Ustavni sud.

'Nije moguće i nedopustivo je očekivati da političko tijelo odlučuje o bilo kojoj pravnoj stvari jer bi se moglo dogoditi da snagom vladajuće većine bez argumenata, snagom više ruku izuzmu sve članove Povjerenstva i blokiraju rad Povjerenstva', poručuje Bačić, odgovorivši zašto tu odluku ne može donijeti saborski odbor.

'Zahtjev SDP-a najgrublji je način pokušaja uvođenja politike u rad Povjerenstva, a ako bismo to radili možemo iz Sabora poručiti 'bye bye' neovisnosti Povjerenstva', ocijenio je Bačić.

O izuzeću Novaković trebalo bi odlučiti samo povjerenstvo, smatra SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Sigurno nije nadležan Odbor za Ustav niti bilo koje drugo saborsko tijelo. Je li riječ o političkim imenovanjima? Riječ je o ljudima koji mogu prosuđivati o nečemu što nije politička stvar. Najbolje bi bilo kada bi odlučilo samo nadležno tijelo koje i inače odlučuje o tome je li netko u sukobu interesa', uvjeren je Pupovac.