SLUČAJ POVREDE NAČELA

Novaković: Bilo bi suludo kalkulirati što je Plenković mislio kad je tražio moje izuzeće

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 05.06.2019 23:28
  • Objavljeno 05.06.2019 u 22:48
Nataša Novaković

Nataša Novaković

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je premijerov zahtjev za njezinim izuzećem iz odlučivanja o slučaju povrede načela

Na pitanje je li pod političkim pritiskom Andreja Plenkovića, Novaković je za N1 rekla kako to ne zna, ali da je činjenica da je Povjerenstvu otežan rad. 'Pritisak, ako je direktni, drugačije bi izgledao. Ovako smo dovedeni u situaciju da ne možemo odlučivati o predmetu', pojašnjava.

Mišljenja je kako se na taj način evidentno kupuje vrijeme, s obzirom na to da je zahtjev za njeno izuzeće stigao popodne u četvrtak, neposredno prije sjednice. Rekla je kako taj manevar nije nepoznat u pravnoj struci, ali je u svakom slučaju neuobičajen.

  • +26
  • +23

Nataša Novaković

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Problem je u tome što zaista jesu različita mišljenja i ono što je nezgodno jest da politička tijela odlučuju o tome, a Hrvatski sabor jest političko tijelo. Ono što će Povjerenstvo napraviti jest obratiti se Hrvatskom saboru da odluči koje je tijelo nadležno za postupanje. Zakon je nejasan u kontekstu toga koje je tijelo koje nadzire naš rad. Naše odluke su podložne provjeri na Upravnom sudu. Pitanje nadzora nad nama je široko pitanje. To je pravna praznina koja nije popunjena', ističe Novaković.

Upitana ima li bilo kakvih političkih pozicija istaknula je kako nema nikakve te da nije politički aktivna. 'Ja imam dovoljno svojih problema da bih se bavila svim ostalima. Mislim da je tijelo pod pritiskom toliko predmeta. Niti stignem pratiti, niti me zanima politička scena. U ovom trenutku se koncentriramo na sebe. Ovo tijelo se percipira u kontekstu politike. No, mi nismo političko tijelo. To što netko od političara misli o tom tijelu, to na nas ne utječe, niti ne smije', kazala je predsjednica Povjerenstva. 

Rekla je kako bi bilo suludo kalkulirati što je Plenković mislio u trenutku kad je tražio izuzeće. 'Prvenstveno mislim da nema osnove za to izuzeće. Da je to došlo prije šest mjeseci, to bi imalo više smisla. Kod premijera nije riječ o sukobu interesa, već o povredi načela. Mi ćemo se obratiti Hrvatskome saboru i oni trebaju odlučiti o tome trebam li se ja izuzeti iz odlučivanja. Ja bih rekla da ako se ide na izuzeće da se ide s nekim razlogom, bio on opravdan ili neopravdan', komentirala je Novaković za N1.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!