hrvatska delegacija u beogradu

Nova neprovjerena priča: Zadnji signal mobitela 'uhvaćen' kod ušća Save u Dunav

10.01.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Jedanaesti dan od nestanka 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša u Beograd su stigli i predstavnici hrvatske policije. Pojavila se i neprovjerena priča kako je zadnji signal mobitela nestalog mladića bazna stanica "uhvatila" baš na mjestu na kojem jedna kamera pokazuje kako prilazi rijeci

"Ono što je ključno i bitno je da i obitelj gospodina Periša, a i cijela hrvatska javnost dobije cjelovitu informaciju, cjelovitu sliku", kazao je danas premijer Andrej Plenković, javlja RTL.

Kako bi u sklapanju te slike pomogla policiji Hrvatska je danas u Beograd poslala i svoje ljude.

"Ja sam zatražio od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da u Beograd uputi ekipu, predstavnike hrvatske policije. Oni su danas na putu za Beograd. Sve ovo vrijeme radimo na dvije piste. Jedna je direktni razgovori - policija i drugo su diplomatsko-konzularne aktivnosti koje provodi naše veleposlanstvo u Beogradu sa predstavnicima srpskih vlasti“, rekao je Plenković.

Na sastanku policije dviju država sudjelovao je i ministar Aleksandar Vulin, ali i otac nestalog Mateja, Nenad Periš. Iskusni beogradski kriminalist kaže da se do sada nikad nešto takvo nije dogodilo.

"Ako dozvoli ministar unutrašnjih poslova, premijer i predsjednik države, u suradnji u svakom slučaju da mogu to učiniti. Ne mogu doći sami to raditi, naravno, mi smo suverena država“, rekao je predsjednik Sindikata policije i policijskih zapovjednika Srbije, Blažo Marković.

To što potraga bez konkretnih rezultata traje već 11 dana nije ga šokiralo.

"Jasno je, ako ne bude za mjesec dana i ako tijelo ne ispliva i ako tijelo ne bude u vodi iz nestanka prelazi u takozvano oteto lice. Po mom skromnom mišljenju", rekao je Marković.

  • +4
Nestanak Mateja Periša u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Potraga za Matejem sinoć je nastavljena i termovizijskim kamerama. Provode je članovi Mreže za sigurnost Srbije. Takva kamera može otkriti samo živu osobu pa je ta pretraga jedina optimistična vijest ovog dana. Jer i ona vezana za telefon nestalog mladića nije pozitivna. Prema nekim navodima, signal se izgubio baš na mjestu ispred ovog restorana gdje je snimljen i navodni ulazak Mateja Periša u Savu.

"Iako je mladić sa sobom, prema informacijama koje imamo, imao mobitel koji je vodootporan. Ukoliko bi takav mobitel upao u vodu on više ne bi primao signal. U tom trenutku mreža bi samo izgubila signal mobitela", rekao je Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.

Hrvatska se delegacija danas sastala s ministrom unutarnjih poslova Srbije, Aleksandrom Vulinom, i načelnikom policijske uprave Beograda, Veselinom Milićem. Iz ministarstva unutarnjih poslova rekli su samo kako ne mogu otkrivati nikakve informacije o sastanku jer su gosti na istrazi, no doznaje se da su na sastanku sudjelovali visoki rukovoditelji kriminalističke policije.

A potraga se službeno i dalje nastavlja.