preboljeli i cijepljeni

Nova istraživanja otkrila hoćemo li se morati docjepljivati ako smo preboljeli koronu ili smo cijepljeni

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 29.05.2021 16:38
  • Objavljeno 29.05.2021 u 16:34
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

'Oni koji su imali covid-19, a potom se i cijepe, njihove memorijske B-stanice su toliko snažne da sprječavaju čak i sojeve virusa, što znači da nema potrebe za docjepljivanjem', smatra Michel Nussenzweig, imunolog sa Sveučilišta Rockefeller u New Yorku

'Ljudi koji su bili zaraženi i cijepe se, doista razvijaju sjajan odgovor, sjajan skup antitijela, jer nastavljaju razvijati svoja antitijela. Očekujem da će to potrajati jako dugo', iznio je Michel Nussenzweig, imunolog sa Sveučilišta Rockefeller u New Yorku, piše New York Times.

Oni koji nisu imali Covid-19, kaže dr. Nussenzweig, i koji su imunizirani na kraju će možda trebati pojačanu injekciju, ali je to stvar koju će znati vrlo brzo.

'Radovi su u skladu sa sve više literature koja sugerira da je imunitet izazvan infekcijom i cijepljenjem protiv SARS-CoV-2 dugotrajan', izjavio je Scott Hensley, imunolog sa Sveučilišta Pennsylvania koji je objasnio i razliku između covid-a i prehlade koja, također potječe od vrste koronavirusa: 'Razlog zašto se često zaražvamo običnim koronavirusima tijekom života možda ima puno više veze s varijacijama tih virusa, a ne s imunitetom' objasnio je.

Naime, stanice koje zadržavaju memoriju na virus opstaju u koštanoj srži i mogu izbaciti antitijela kad god je to potrebno, pokazuje studija objavljena u časopisu Nature.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!