POTONULA BARŽA

Teretni brod udario u most kod Iloka, zatvoren granični prijelaz sa Srbijom

05.01.2024 u 09:22

Bionic
Reading

U ranim jutarnjim satima, noćas oko 1:55 sati, njemački teretni brod koji je prevozio teret u baržama udario je u stup mosta između Iloka i Bačke Palanke. Pri udaru je došlo do oštećenja mosta, a jedna barža s 1000 tona umjetnog gnojiva je potonula, objavio je Grad Ilok na službenoj stranici na Facebooku

Svi članovi posade su dobro, a teretni brod i druga barža su neoštećeni. Trenutno još nema podataka je li došlo do ulaska vode u spremnike barže.

'Očevid je u tijeku, provode je nadležne službe Srbije. Sve nadležne službe Hrvatske su pravovremeno informirane. Za sada je obustavljen cestovni promet preko mosta dok se ne utvrdi stupanj oštećenja i stabilnost mosta', navodi gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Brod je u nadležnosti vlasti Republike Srbije koji provode očevid plovidbenog incidenta, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska. O događaju su izviještene i nadležne službe Republike Hrvatske.

'Apeliramo na građane koji namjeravaju prijeći državnu granicu da koriste alternativne granične prijelaze', poručili su iz policije.

Srbijanski mediji navode kako je o incidentu obaviješten Sekretarijat Vlade AP Vojvodine, a za sada nije poznato kako će ogromna količina umjetnog gnojiva u vodi utjecati na okoliš.

'Njemačka teglenica koja je u noći na petak potonula u Dunavu nakon udara broda koji ju je vukao u stup mosta na prijelazu prema Hrvatskoj kod Iloka prevozila je 1000 tona dušikova gnojiva, objavile su vlasti u Beogradu.

Njemački brod 'Antonia', koji je vukao teglenicu s gnojivom, 40-ak minuta iza ponoći udario je u noseći stup mosta između Bačke Palanke i Iloka na granici s Hrvatskom.

Inspektori za vode pokrajinskog ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu uzet će uzorke vode za analizu kako bi se utvrdio utjecaj tog incidenta na okoliš, navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva okoliša. Barža je potonula sat i pol nakon udara broda u stup mosta, prenosi Hina.