glavni državni odvjetnik

Objavljena su imena kandidata u utrci za nasljednicu Hrvoj Šipek

05.01.2024 u 09:22

Bionic
Reading

Državno odvjetničko vijeće na svojim je internetskim stranicama objavilo imena kandidata koji se natječu za dužnost glavnog državnog odvjetnika

Na čelo Državnog odvjetništva do svibnja trebala bi stići nova osoba. Tada, naime, istječe mandat Zlati Hrvoj Šipek, a ona je najavila da se neće ponovno kandidirati.

U utrci za nasljednika Hrvoj Šipek, kako je objavljeno na stranicama Državnoodvjetničkog vijeća, nalaze se Nikša Wagner, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Kandidati za čelnika DORH-a Wagner, Dragičević, Kalabrić i Turudić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Državnoodvjetničko vijeće će na 25. sjednici zakazanoj za 9. siječnja 2024. utvrditi pravodobnost i potpunost prijava. Pravodobne i potpune prijave kandidata koji ispunjavaju opće i posebne uvjete za imenovanje za glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Državnoodvjetničko vijeće će dostaviti Vladi Republike Hrvatske (članak 25. stavak 3. Zakona o državnom odvjetništvu, Narodne novine broj: 67/18, 21/22)', izvijestili su iz DoV-a.

  • +6
Zlata Hrvoj Šipek Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Vlada će nakon procedure odabrati jednog kandidata ili kandidatkinju i uputiti ih u proceduru u Sabor. Prvo će biti rasprava na odboru, a nakon toga ćemo i plenarno raspraviti', rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, javlja HRT.