potraga još traje, ali...

Tužan rasplet katastrofalnih poplava u Njemačkoj: Spasioci izgubili nadu da će pronaći preživjele

21.07.2021 u 11:22

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke spasioci više ne vjeruju da će pronaći preživjele, priopćili su predstavnici civilne zaštite u srijedu

"Potraga za nestalima je još u tijeku, mi ispumpavamo podrume kuća ali u ovom trenutku je nažalost vrlo vjerojatno da ćemo pronalaziti žrtve a ne preživjele“, rekla je u srijedu potpredsjednica Njemačke civilne zaštite (THW) Sabine Lackner.

Trenutno se samo u području Ahrweilera, koje je najteže pogođeno poplavama koje su u noći sa srijede na četvrtak prošlog tjedna pogodile zapad zemlje, traga za preko 150 osoba. U srijedu ujutro aktualni broj žrtava iznosi 170.

Prema procjenama je oko 40.000 stanovnika saveznih pokrajina Porajnje – Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija pogođeno posljedicama poplava.

Udruga liječnika Njemačke je izrazila zabrinutost zbog nemogućnosti zbrinjavanja pacijenata na licu smjesta s obzirom na to da u velikim dijelovima poplavljenih područja još nema struje ni vode.

I mnoge prometnice su oštećene ili prekinute. Njemačka željeznica je priopćila da je trenutno prekinut promet na oko 600 kilometara pruga u pogođenim regijama. Sedam regionalnih pruga je do te mjere oštećeno da će biti potrebno novo postavljanje.

  • +8
Angela Merkel u obilasku poplavljenih područja Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH/EPA

Lackner je ukazala na opasnost rasprava oko krivnja za nedovoljno obavještavanje građana uoči nadolazećih poplava.

„Naravno da ćemo morati analizirati događaja ali rasprava o tomu sada, nekoliko dana nakon katastrofe, više je nego neprikladna“, rekla je Lackner.

Ona se založila za to da se u budućnosti u procesu uzbunjivanja i obavještavanja građana pojačano uključe već odbačena pomagala poput sirena.