SLIJEPA ULICA

Njemački predsjednik optužio SAD, Kinu i Rusiju: Ulazimo u mračno doba

14.02.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier poručio je u petak da međunarodna politika ulazi u 'mračno doba' za što su odgovorne svjetske sile SAD, Rusija i Kina.

'Danas svjedočimo sve destruktivnijoj dinamici u svjetskoj politici. Godinu za godinom udaljavamo se od cilja, međunarodne suradnje radi mira u svijetu', rekao je Steinmeier otvarajući sigurnosnu konferenciju u Menchenu.

'Povratak nacionalnim interesima vodi nas u slijepu ulicu, u mračna vremena', istaknuo je pred svjetskim čelnicima okupljenima u glavnom gradu Bavarske.

Za nesigurnost i nepovjerenje u svijetu optužio je Rusiju i Kinu, ali i saveznika - Sjedinjene Države. 'Naš najbliži saveznik SAD pod sadašnjom administracijom odbacuje ideju međunarodne zajednice', rekao je Steinmeier.

'Ponovo velika, čak i nauštrb susjeda i partnera', istaknuo je Steinmeier, aludirajući na glavnu ideju američkog predsjednika Dnalda Trumpa 'Učinimo Ameriku ponovno velikom'.

Za Rusiju je rekao da je 'vojnu silu i promjenu granica u Europi ponovno učinila političkim oruđem', a Kinu je kritizirao jer 'međunarodno pravo uzima selektivno, kada to koristi njezinim interesima'.

Ishod je 'rastuće nepovjerenje, veće naoružavanje, manje sigurnosti, sve do nove utrke u nuklearnom naoružanju', upozorio je njemački predsjednik.

Kao odgovor na ponašanje svjetskih sila, Berlin je spreman preuzeti važniju ulogu u međunarodnoj zajednici, ističe.

'Njemačka bi trebala povećati vojni proračun kako bi pridonijela europskoj sigurnosti i sačuvati savezništvo s SAD-om, imajući na umu da se američki interesi s Europe prebacuju na Aziju', rekao je Steinmeir.

Govoreći o europskoj politici prema Rusiji kaže da se ona ne bi smjela 'ograničiti samo na osude i sankcije', a da u odnosima s Kinom 'treba naći ravnotežu između suradnje i natjecanja'.