SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Dresden, 75 godina nakon bombardiranja: 'Mi ne zaboravljamo njemačku krivnju'

13.02.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Tisuće građana sudjeluje u četvrtak u Dresdenu na komemoracijama kojima se obilježava 75. godina bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata a predsjednik Frank-Walter Steinmeier je tom prilikom podsjetio na 25.000 žrtava ovog bombardiranja ali i na patnje koje su Nijemci počinili drugima.

"Kada se danas prisjećamo bombardiranja u Njemačkoj tada se prisjećamo dvije stvari: patnji stanovnika njemačkih gradova ali i patnji koje su Nijemci prouzročili drugima. Mi ne zaboravljamo njemačku krivnju", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier obraćajući se sudionicima središnje komemoracije u Palači kulture u Dresdenu.

On je tom prilikom podsjetio i na to otkuda je krenuo Drugi svjetski rat. "Nijemci su ti koji su započeli ovaj okrutni rat i na kraju su milijuni Nijemaca ti koji su ga vodili do kraja. Doduše ne svi iz uvjerenja ali mnogi", zaključio je Steinmeier.

On je upozorio na pokušaje instrumentalizacije žrtava bombardiranja u Dresdenu.

"Prečesto i predugo je povijest zračnih napada na Dresden ideološki prisvajana. Prvo od nacionalsocijalista a nakon toga i od DDR režima. I ove jubilarne godine moramo svjedočiti kako pojedine političke snage manipuliraju i pokušavaju zloupotrijebiti povijest", rekao je Steinmeier.

On je rekao kako se ponovno nepravda koju su počinili Nijemci umanjuje a patnje njemačkih žrtava preuveličavaju.

Političari populističko desničarske Alternative za Njemačku (AfD) posljednjih su dana u nekoliko navrata dovodili u pitanje službene brojke od 25.000 žrtava i govore o "najmanje 100.000".

Njemački predsjednik je podsjetio na to kako je "pravna država i demokracija" uništena tijekom Weimarske republike od strane nacionalsocijalističkog "rasnog bjesnila i antisemitizma".

"Bojim se da ova opasnost do danas nije u potpunosti otklonjena", rekao je Steinmeier u Dresdenu. On je dodao kako smo danas svjedoci kako u nekim zemljama raste čežnja za izolacijom i fascinacija autoritativnom politikom.

"Usred Europe se ograničavaju prava medija, umjetnosti i znanosti", rekao je Steinmeier.

U toku večeri građani žele živim lancima kroz središte Dresdena koje je, kao i katedrala Naše gospe, bilo potpuno uništeno u bombardiranju britanskog ratnog zrakoplovstva u noći s 13. na 14. veljače, mirnim prosvjedima odaslati poruku mira i protiv mržnje.

Desno-nacionalne snage su za subotu najavile tzv. žalobni marš kroz središte Dresdena. Proteklih godina ova manifestacija desničara bila je spriječena zbog jakih protuprosvjeda.