PRALINE I ČOKOLADICE

Njemački i austrijski mediji ismijavaju 'čokoladni rat na Balkanu'

27.12.2016 u 10:23

Bionic
Reading

Austrijski dnevnik Die Presse raspisao se o 'čokoladi koja je izazvala diplomatske prijepore', odnosno o odnosima Hrvatske sa Srbijom i Slovenijom koji su nedavno obilježeni bizarnim sukobima oko - slatkiša. O aferi Čokolinda pisao je i njemački Der Spiegel konstatirajući da se političari u regiji trebaju početi baviti ozbiljnim temama

'Slatki božićni poklon bio je mišljen u dobroj namjeri, ali je kod onih kojima je namijenjen zapeo u grlu', ironično piše austrijski dnevnik Die Presse u članku pod naslovom 'Čokolada izazvala diplomatske prijepore'. Natpis 'Pozdrav iz Hrvatske' na kutiji Kraševih pralina koju je hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani poslalo kao blagdanski poklon, kod ministra vanjskih poslova Karla Erjavca izazvao je ne baš diplomatsku reakciju. Erjavec je poklon vratio u vrećici na kojoj je pisalo 'I feel Slovenia' i izjavio kako 'takav poklon s hrvatske strane smatra faux pasom i nesretno izabranim'.

Erjavca je zasmetalo to što se na kutiji pralina - koja se godinama prodaje u Sloveniji - može vidjeti i urezani ubris Hrvatske koji valjda - podsmješljivo piše Die Presse - podsjeća Slovence na spor oko morske granice u Piranskom zaljevu. Neki slovenski mediji ozbiljno su pisali da je kutija pralina provokacija Zagreba, a Die Presse podsjeća da je Slovenija svojedobno blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dok sada to isto radi Hrvatska Srbiji na veliki bijes Beograda.


Odnos Hrvatske i Srbije opisan je kao 'dva pjetlića koji se stalno svađaju', a najnovija je svađa također povezana sa slatkišima, konkretno čokoladicama koje je na druženju s djecom podijelila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Austrijski dnevnik podsjeća da ekonomska razmjena Hrvatske i Srbije odlično funkcionira te da su se čokoladice subotičkog Pionira našle u središtvu skandala nakon što su je na društvenim mrežama objavljeno da je sramota to što se 'u Dubrovniku na dan oslobođenja dijele proizvodi agresora'. 'Još je veće iznenađenje to što se Grabar Kitarović promptno ispričala', smatra Die Presse te navodi i žestoke reakcije iz Beograda, napose predsjednika Tomislava Nikolića

Na kraju se navodi kako je premijer Andrej Plenković morao javno intervenirati u korist srpskih čokoladica te zaključuje kako to ima najviše smisla u Schokogateu oko sukoba Slovenije, Srbije i Hrvatske oko slatkiša - opisuje Die Presse.

Komična prepucavanja oko slatkiša tema su i članka njemačkog Der Spiegela, objavljenog pred Božić, koji podrugljivo piše o 'čokoladnom ratu na Balkanu'.

'Diplomatske turbulencije izazvane slatkišima pokazuju da na Balkanu i dobro mišljene geste mogu izazvati stare nacionalističke reflekse', smatra Der Spiegel. Citira se i Žarka Puhovskog koji situaciju opisuje kao 'tragikomični vic s ozbiljnim posljedicama', a dodaje se i kako se 'ljudi u regiji nisu još suočili sa svojom krvavom prošlošću' i da se političari ne bave ozbiljnim problemima koji muče građane. Ipak, kao pozitivan aspekt navodi se ruganje predsjednici na društvenim mrežama zbog njezine isprike koju su - poentira Der Spiegel - mnogi sada prozvali 'Čokolinda'.