kritike oporbe

Nižu se reakcije na privođenje Gabrijele Žalac: 'Mercedes-ministrica uhićena je temeljem europskog uhidbenog naloga, ne temeljem istrage Uskoka. To je ogroman skandal!'

10.11.2021 u 12:26

Bionic
Reading

Privođenje bivše ministrice Gabrijele Žalac izazvalo je i reakcije u Saboru

'Gospođa Žalac, članica Predsjedništva HDZ-a, osoba je oko koje se afere godinama događaju. I mi smo na to upozoravali, pokrenuli smo i postupak njenog opoziva. Ovo što je danas objavljeno, zbog čega je privedena, nije ništa novo. Mediji su pisali o tome', kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

'Žao mi je što nadležna državna tijela nisu brže postupala jer ovo je, ako se ne varam, objavljeno još 2019. Prije 2,5 godina. Nekad je brzina DORH-u vrlina, a čini mi se da su u ovom slučaju, da se nije upetljao OLAF, čekali još duže da se protiv članice Predsjedništva HDZ-a pokrene postupak', poručuje Grbin.

'Mercedes-ministrica i šef agencije za administriranje europskog novca uhićeni su temeljem europskog uhidbenog naloga, ne temeljem istrage Uskoka. To je ogroman skandal i ovime je ugled Hrvatske pred ostatkom Unije vrlo ozbiljno narušen. Mercedes-ministrica je, usput budi rečeno, i dalje članica Predsjedništva HDZ-a, onog istog HDZ-a za koji Andrej Plenković tvrdi da nema veze sa Sanaderovim HDZ-om. A član HDZ-a, pa i neki šefić u stranci je, pogađate, i ovaj drugi uhićeni', napisao je Bojan Glavašević na Facebooku.

'Čekam da mi Plenković opet objasni da njegova stranka nije kriminalna organizacija. Kao što kažu 'Zločesta djeca' u jednom skeču: 'I svi se grohotom nasmijaše'', zaključuje.

  • +15
Gabrijela Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Kratki komentar dao je i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta. 'Prvi put to čujem, ne mogu reći da me iznenađuje to da je bivši dužnosnik uhićen u Hrvatskoj. Svakodnevno se u Hrvatskoj zloupotrebljavaju ovlasti - ponekad se to otkrije, sudski epilozi su različiti', rekao je.

  • +7
Vinkovci: Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Mi imamo krizu institucija. Ovdje se ko na traci uhićuju bivši dužnosnici i visokorangirani članovi HDZ-a. To nije jedan, dva, tri godišnje, to je maltene svaki mjesec.I kako da građanima objasnimo da ovo što se donosi u Saboru, što donosi taj isti HDZ, su propisi po kojima se moramo ravnati i živjeti', komentirala je Sandra Benčić iz Možemo.

'Današnji dan je pokazao da nema razlike između Sanaderovog HDZ-a i Plenkovićevog HDZ-a. Jedina razlika je da je Sanaderov HDZ mutio s novcima iz hrvatskog proračuna, a ovaj Plenkovićev i s novcima iz hrvatskog i europskog proračuna', poručila je Marijana Puljak iz Centra.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije želio komentirati uhićenje. 'Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati', kazao je Jandroković.