priprema se isporuka

Nizozemska će isporučiti prvih 18 borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini

22.12.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Nizozemska će isporučiti Ukrajini 18 borbenih zrakoplova F-16 kao pomoć u borbi protiv ruske invazije, priopćila je u petak nizozemska vlada

"Danas sam obavijestio predsjednika Zelenskog o odluci naše vlade da pripremi prvih 18 borbenih zrakoplova F-16 za isporuku Ukrajini", objavio je privremeni premijer Mark Rutte na platformi X.

"Isporuka F-16 jedan je od najvažnijih elemenata unutar sklopljenih sporazuma o vojnoj potpori Ukrajini", dodao je.

Isporuka borbenih zrakoplova još uvijek čeka na izvoznu dozvolu nizozemskog ministarstva vanjskih poslova i ispunjavanje kriterija za osoblje i infrastrukturu u Ukrajini, dodao je Rutte, ne navodeći vremenski okvir za ove odluke.

No objava je omogućila rezerviranje sredstava i ljudi za pripremu zrakoplova za isporuku, priopćila je vlada.

"Razgovarao sam s Markom Rutteom kako bih zahvalio nizozemskoj vladi na odluci da počne pripremati prvih 18 zrakoplova F-16 za isporuku Ukrajini", objavio je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski na X-u.

Nizozemska je u studenom poslala svoje prve F-16 proizvedene u SAD-u u novi centar za obuku ukrajinskih pilota i osoblja u Rumunjskoj.

  • +5
F-16 i naoružanje za Ukrajinu Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Slaunger

I Danska, Norveška i Belgija najavile su da će isporučiti svoje zrakoplove F-16 Ukrajini nakon što je američka vlada odobrila njihovo slanje u svrhu obrane od Rusije čim završi obuka pilota.