SUD ZA LJUDSKA PRAVA

Nitko u Hrvatskoj nije imao pojma za dvije godine staru Hernadijevu tužbu

21.09.2017 u 09:53

Bionic
Reading

Da je predsjednik Uprave MOL-a još je 2015. godine tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava jer je Hrvatska za njim raspisala međunarodnu tjeralicu, nije znala niti jedna nadležna institucija u Hrvatskoj

Hernadi je tužbu podignuo jer je smatrao da mu je povrijeđeno pravo na slobodu kretanja nakon raspisivanja europskog uhidbenog naloga,  javlja Jutarnji list.

Navodno za tu tužbu nitko u Hrvatskoj nije znao do prije dva tjedan kada je hrvatska zastupnica pred Europskim sudom u Strasbourgu, Štefica Stažnik,  poslala obavijest na sve nadležne institucije u Hrvatskoj da je postupak počeo.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je kako o postojanju tužbe nije znao ništa. Saznanja nije imao niti predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. 'Šokirala me činjenica da do danas nismo znali da je Hernadi protiv Hrvatske još prije dvije godine podigao tužbu', kazao je.

Podsjetimo, Hernadi je preko svoje zagrebačke odvjetnice poručio da je Hrvatsku prijavio Europskom sudu za ljudska prava jer 'kazneno pravo i kaznene postupke koristi u nekoj zamišljenoj šahovskoj igri' u kojoj 'ne želi sudjelovati'.

  • +5
Promocija knjige Ive Sanadera Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ta je tvrdnja uslijedila nakon što je Ured hrvatske predstavnice pred Europskim sudom za ljudska prava potvrdio da je 1. rujna zaprimio Hernadijevu tužbu protiv Hrvatske zbog povrede prava na slobodu kretanja koji štiti jedan od protokola Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Bilješku o Hernadijevoj tužbi Ured je poslao Hrvatskom saboru, Uredu predsjednice Republike, Vladi, ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova, ravnatelju policije, predsjednicima Ustavnog i Vrhovnog suda, Državnom odvjetništvu i predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda koji je Hernadiju odredio istražni zatvor nakon pokretanja istrage zbog navodnog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera u tzv. slučaju INA-MOL.