ČELNIK MOL-A

Zsolt Hernadi tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

04.09.2017 u 07:53

Bionic
Reading

Europskom sudu za ljudska prava šef mađarskog MOL-a podnio je tužbu u kojoj tvrdi da je uhidbeni nalog protiv njega donesen protuupravno

Čelnik MOL-a, Zsolt Hernadi tužio je Hrvatsku zbog povrede prava na slobodu kretanja.

Kako prenosi Jutarnji list, tužba je podnesena Europskom sudu za ljudska prava, o čemu su odmah alarmirana najviša državna tijela.

Hernadi je godinama nedostupan hrvatskom pravosuđu koje je za njim prvu tjeralicu raspisalo 2013. godine, zbog optužbe o davanju mita od 10 milijuna eura bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi se izmijenio dionički ugovor Ine i MOL-a i upravljačka prava prenijela na mađarsku kompaniju.

Austrija i Njemačka po tjeralici su izričito odbijale postupiti jer su njihova nadležna tijela ocijenila da je protiv Hernadija proveden postupak na mađarskom sudu, te da mu se ne može dva puta suditi zbog istog kaznenog djela. Nalog nije primjenjivalo još devet zemalja EU.

  • +3
Ivo i Mirjana Sanader Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala

Interpol je tjeralicu potkraj prošle godine i ukinuo.

Proces protiv Sanadera i Hernadija spojen je na zagrebačkom Županijskom sudu u prosincu 2015., nakon odluke Ustavnog sud RH kojom je prva presuda Sanaderu ukinuta.

U međuvremenu je zbog nedoumica oko hrvatskog zahtjeva za uhićenje i izručenje Hernadija zatraženo očitovanje Suda Europske unije, a zahtjev je 18. svibnja ove godine i službeno zaprimljen na sudu u Luksemburgu. Taj sud trebao bi ocijeniti je li ignoriranje europskog uhidbenog naloga od dijela zemalja EU opravdano.