pritisak susjeda

Hrvatski put u OECD nakon Slovenije blokirat će i Mađarska

08.09.2017 u 18:26

Bionic
Reading

Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak

U priopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenju potpore.

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine.  

Mađarska isto tako neće podržati ni rumunjski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu, navodi ministarstvo. Ministarstvo kaže da je Mađarska objavila da neće poduprijeti Zagreb i Bukurešt na sastanku Vijeća OECD-a u petak u Parizu.

Slovenija je također prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u jer proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici zato što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces.

O tome je u srijedu obavijestila i veleposlanike država članica EU-a na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice izvijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Glavni tajnik organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, trebao je u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja. Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog  proširenja.