KOSOR O PRESUDI SLAVICI LUKIĆ

'Nisam mislila da će naš zakon dovesti do ovakvih presuda novinarima'

09.04.2014 u 13:36

Bionic
Reading

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić prva je nepravomoćno osuđena za sramoćenje po Kaznenom zakonu iz 2011. godine premda je tek upozoravala na način na koji se troši naš novac preko HZZO-a u svrhe privatne poliklinike Medikol. Sporni zakon koji kažnjava novinare za pisanje istine potpisala je 2011. godine bivša premijerka Jadranka Kosor, a ona danas govori da nikada nije mislila da će ta odredba dovesti do ovakvih presuda

Jadranka Kosor, danas nezavisna zastupnica u Saboru, a nekada premijerka HDZ-a, rekla je da se ne želi petljati u pravosuđe i komentirati sudsku odluku, ali smatra da sud ipak u ovom slučaju nije primijenio odredbu o sramoćenju na način na koji je to predvidjela njezina vlada.

'Naravno da je u interesu javnosti saznati u svakom trenutku relevantne podatke o trošenju državnog novca, novca poreznih obveznika i, po mom mišljenju, u ovom slučaju se odredba o sramoćenju nije mogla primijeniti', rekla je Kosor.

Tvrdi da se njoj 2011. godine u Vladi ta odredba tumačila na način da mora postojati mogućnost u zakonu da se sankcionira potencijalno novinarsko sramoćenje iz zlobe. 'Reći ću vam jedan primjer. Jedan novinar je opetovano pisao da sam se kao ministrica branitelja radovala svakom samoubojstvu branitelja i da sam nakon svakog samoubojstva kupovala novi šešir. To je primjer klevete i primjer koji je mene osobno osramotio. Nemate mehanizama da se branite od toga jer sama ideja da se radujete tuđoj smrti suluda je i monstruozna. Mora postojati način da se čovjek zaštiti od toga... No nikad nisam tužila novinara i vjerojatno neću', rekla je Kosor, naglasivši da slučaj Slavice Lukić s takvim zloćudnim primjerima nema nikakve veze.

Laburist Branko Vukšić oštro je osudio ovakvu presudu protiv novinarke i poručio DORH-u i USKOK-u da od njih zahtijeva da istraže poslovanje Medikola s HZZO-om.

Ovo je sramota i ja kao zastupnik i kao predsjednik Odbora za medije osuđujem ovu presudu te tražim od Ministarstva pravosuđa da što prije prijeđe na akt usklađivanja zakona s europskom praksom i ukloni iz Kaznenog zakona odredbu po kojoj novinari mogu odgovarati zbog sramoćenja ako iznose istinu', rekao je Vukšić.

Slavica Lukić je, kaže Vukšić, dobra i eminentna novinarka koja je ovih dana izložena hajci hrvatskoga pravosuđa. 'Ona je osuđena jer se borila za istinu i pisala istinu, a sljedeći ste vi koji ćete biti osuđeni zbog istine koja šteti jednoj kliki u Hrvatskoj. Gospođa Lukić je pisala o tome kako se troši javni novac i ona je prva osoba koja je osuđena po članku koji govori o sramoćenju. Prije svega, osramoćeno je pravosuđe, Republika Hrvatska i novinarska profesija na koju se gleda s visoka. (...) Zamislite, Lukić se zapitala kako se troši pola milijarde kuna proračunskog novca?!' - upozoorava Vukšić na apsurd hrvatskog pravosuđa.
Ministarstvu pravosuđa kažu da radna skupina prati provođenje Kaznenog zakona od 2012. godine, da su dobili primjedbu Hrvatskog novinarskog društva zbog odredbe o sramoćenju te da su upoznati s problemom. 'Ministarstvo pravosuđa će temeljem rezultata rasprave u Radnoj skupini, sastavljene od eminentnih stručnjaka kaznenog prava i temeljem predstojećih obveza u pogledu implementacije propisa EU-a koji su trenutno u fazi donošenja u tijelima EU-a, odlučiti o potrebi, opsegu i vremenskom okviru eventualnih izmjena i dopuna Kaznenog zakona', kažu u Ministarstvu.

Ističu da, prema podacima iz kaznene evidencije, od primjene novog Kaznenog zakona (1. siječnja 2013. godine) nijedna osoba nije pravomoćno osuđena za kazneno djelo sramoćenja iz spornog članka 148. Kaznenog zakona.