SHIFT KONFERENCIJA

Split ugostio kremu IT industrije, predstavnik Microsofta oduševljen

31.05.2018 u 14:37

Bionic
Reading

Dvodnevna 'Shift konferencija', najveći informatički događaj u jugoistočnoj Europi na kojemu se okupilo 1300 sudionika iz 109 zemalja, otvorena je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Na ovogodišnjem, sedmom izdanju, sudjeluju i stručnjaci iz Netflixa, GitHuba, Red Hata, Mozille, Shopifyja, Googlea i Microsofta

Jedna od većih zvijezda ovog događaja je Rasmus Lerdorf, čovjek koji je izumio PHP programski jezik, pomoću kojeg se danas 'vrti' više od trećine svih internetskih stranica na svijetu.

Ovogodišnje sedmo izdanje konferencije fokusirano je na programere koji pišu softverske kodove i razvijaju web ili mobilne aplikacije, no dio je posvećen i blockchain tehnologiji, umjetnoj inteligenciji i glasovnim asistentima. Paralelno s glavnim programom bit će održano ukupno 16 radionica na kojima će sudionici moći steći praktična znanja, ostvariti kontakte i uključiti se u 'networking'. Primijetili smo i neke strane tvrtke koje su događaj iskoristile za regrutiranje mladih hrvatskih inženjera.

'Pratimo potrebe developera, ali i aktualnosti i trendove u budućnosti. Kontakti ostvarnei ovdje otvaraju mnoga vrata', kazao nam je osnivač i organizator Shift konferencije Ivan Burazin.

Jedan od dokaza uspješnosti 'Shifta' jest činjenica da je u međuvremenu iznjedren niz uspješnih startupova: primjerice, pobjednik na 'Shift Challengeu' 2013. godine, tvrtke Bellabeat, danas je u ulozi generalnog sponzora.

Otvaranje konferencije masovno su pohodili lokalni političari, a našao se tu i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. 'Vlada apsolutno podupire ovakva događanja, razvoj digitalnih vještina je garancija da će se otvarati radna mjesta visoke dodatne vrijednosti. Želimo ih što više: osigurali smo nikad više sredstava za zapošljavanje i kroz mjere pripravništva u IT industriji, recimo, država će pokrivati pola troškova neto plaće od 10 tisuća kuna', objavio je Pavić.

Konferenciju su financijski i dugoročno podržali Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, koja ubrzano razvija svoj projekt 'ICT županija'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

'Potpisali smo dugoročni ugovor s organizatorima i postali sidro jedne značajne međunarodne konferencije. Svaki čovjek koji upravlja sustavom pokušava pronaći točku preokreta, ja sam ih pronašao nekoliko, a ovi momci također. Ovo je putokaz u kojem smjeru ćemo razvijati Split, grad koji ide naprijed', kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Njegov savjetnik Krešimir Budiša s govornice je objavio da već se idućeg tjedna pokreće procedura za dugoročni najam prostora u budućem Tehnološkom centru na Dračevcu, gdje je osigurano 130 tisuća četvornih metara namijenjenim  tvrtkama i projektima e-mobilnosti i IT industrije.

Jedan od govornika prvog dana konferencije bio je predstavnik Microsofta Sean Larkin, koji je izrazio neskriveno oduševljenje:

'Ne samo da smo došli u prekrasnu zemlju i regiju o kojoj mnogo Amerikanaca ne zna apsolutno ništa, nego smo preko ove konferencije dobili priliku upoznati cijeli 'ekosustav' developera i inženjera iz Hrvatske i ovog dijela Europe. Jako je uzbudljivo, nisam imao pojma da upravo odavde dolazi niz stvari već poznatih u svijetu. Moj dojam je da se radi na potpuno jednakom nivou kao i u SAD-u', kazao nam je Larkin.

Shift konferencija trajat će tijekom cijelog četvrtka i petka u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, a paralelno će se održati i stručni panel na temu developerske scene u Splitsko-dalmatinskoj županiji.