MITO U HRVATA

Nije u šoldima sve, ima nešto i u bijeloj tehnici

19.11.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nije baš od igle do lokomotive, ali narodna uzrečica, kada je mito u Hrvatskoj u igri, mogla bi se svesti na 'od peke, preko bicikla do kuhinje'. Korupcija je poput karcinoma izjela hrvatsko društvo pa tako nemamo samo krupne ribe s koferima keša, nego i one s manje prozaičnim zahtjevima od čiste gotovine

Saga o mitu kojoj se ne nazire kraj, kao ni maštovitim željama onih koji ga primaju i ponudama onih koji ga nude, počinje još 2008. s aferom 'mali Maestro'.

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac optužen je da je od poduzetnika Svjetlana Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo, a zauzvrat mu je davao informacije i upute kako bi mimo tržišnih uvjeta povoljno stekao dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela Bellevue u vlasništvu HFP-a. Vrhovni sud je osuđujuću presudu ukinuo te je suđenje vraćeno na početak.

Sutkinja je ocijenila da je Stanićev dar u obliku peke i puta u Monte Carlo na ljetovanje Gotovcu - dio prijateljskog odnosa. Ono što je sud ocijenio kao kazneno djelo jest obećanje pozajmice i kasnijeg Gotovčeva zaposlenja.


Kuhinja po izboru

Preko peke dolazimo i do kuhinje. Naime, iako svi koji su nabavljali kuhinju znaju da je riječ o kompliciranom postupku koji zahtjeva pomno biranje materijala, boja i dodatne opreme, bivšem doministru obrane Ivi Bačiću bilo je jednostavnije naručiti kuhinju kakvu je poželio, nego primiti mito u kešu i kupiti je sam.

Tako je za namještanje posla za obnovu vojarne 2007. bio 'nagrađen' Elite kuhinjom od 52 tisuće kuna po vlastitom izboru, a USKOK ga je za to u četvrtak 'nagradio' podizanjem optužnice zbog primanja mita.

Bonovi za dućane, bicikli, bijela tehnika

No iako su peka i kuhinja pravi biseri, najveće iznenađenje su liječnici iz nedavno pokrenute akcije Hipokrat.  Kako bi svojim pacijentima pripisivali isključivo lijekove farmaceutske tvrtke Farmal, od djelatnika su primali robu 'široke potrošnje'. Vrijednost mita ovisila je, naravno, o količini lijekova koje su uspjeli uvaliti pacijentima. Bilo je tu svega: od bonova trgovačkih lanaca, kućanskih aparata, televizora, čak jedan bicikl, potom putovanje u Jordan, namještaj, hladnjaci… Prema riječima jedne zaposlenice Farmala, liječnici su se toliko opustili da su im prijetili prijavom inspektoratu ako im ne daju još bonova. 'Pa je l' znate vi da dolazi Božić?' prema njezinu svjedočenju riječi su jedne liječnice.

Parfemi, pršuti, nakit

Bio Božić ili ne, nekoliko djelatnika Općinskog suda u Splitu za mito je dobivalo poklone poput parfema od 300 kuna, pršuta i lančića koji vrijedi manje od tisuću kuna. Zauzvrat su ubrzavali ili odugovlačili ovršne postupke, uništavali službenu dokumentaciju i pronalazili kupce prije donošenja rješenja o prodaji nekretnina u ovršnim postupcima i na zakazanim dražbenim ročištima.

Psihologinji Mirjani Krizmanić takva praksa nije nimalo neobična. To, kaže, pokazuje nevjerojatnu bahatost tih ljudi. 'Oni ne samo da primaju mito, već imaju i posebne zahtjeve', čudi se Krizmanić i dodaje da sumnja da je to što je dosad otkriveno i jedino što su uzimali.

'Peka je priručna sitnica, a svi su se oni opustili opravdano - zato što im se nije ništa događalo', zaključuje.