HAAG NE ODUSTAJE OD MLADIĆA

'Nije neobično da se bjegunci pretvaraju mrtvi'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u petak je izjavio kako se potraga za haškim bjeguncem Ratkom Mladićem temelji na pretpostavci da je on još uvijek živ, odbacujući osnovanost zahtjeva Mladićevog odvjetnika da ga se proglasi mrtvim.

Na traženje novinara u sjedištu UN-a u New Yorku da komentira prošlotjedno podnošenje zahtjeva sudu u Beogradu da Mladića proglasi mrtvim, Brammertz je kazao "mi radimo na temelju pretpostavke da je on još uvijek živ".

"Operativne službe u Srbiji slijede određeni broj istražnih tragova. Njihove i naše procjene govore da se on i dalje krije, i da je potraga opravdana", rekao je Brammertz

Na pitanje ima li neki konkretan podatak o tome da je Mladić negdje viđen posljednjih godina, po čemu bi se znalo da je još živ, on je izbjegao izravno odgovoriti kazavši kako "ne može ulaziti u operativne detalje i ne želi stvarati teškoće srbijanskim službama u potrazi".

Brammertz je naglasio kako haško tužiteljstvo "snažno vjeruje da se on još uvijek krije u regiji, što opravdava sadašnje operacije".

Njegov kolega, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR) Hassan Bubacar Jallow iz Gambije, dodao je kako "nije neobično da se bjegunci pretvaraju da su mrtvi"

"U slučaju ICTR-a, mi stalno primamo smrtovnice bjegunaca za koje znamo da su živi. U jednom konkretnom slučaju znamo da postoji i spomenik na groblju, s epitafom jednom našem bjeguncu koji itekako jurca naokolo. To je strategija koju oni nekad primjenjuju", rekao je Jallow

General Ratko Mladić, ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba, u bijegu je već 15 godina, otkako ga je Haški sud 1995. optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u BiH.

Većina medijskih napisa u kojima se proteklih godina nagađalo o njegovom mogućem boravištu, upućivala je na mogućnost da se krije u Srbiji, čak i da je pod zaštitom srbijanske vojske, a spominjani su i njegovi redoviti posjeti grobu kćerke Ane, na beogradskom groblju Topčider.

Za razliku od svoje prethodnice Carle del Ponte, koja je u izvješća Vijeću sigurnosti UN- unosila obavještajne preTpostavke o državama gdje se kriju haški bjegunci, Brammertz nema običaj ulaziti u takve detalje. Umjesto toga, u Vijeću sigurnosti je u petak podsjetio da se u srpnju obilježava 15 godina od genocida u Srebrenici, kao motiv da se pojačaju napori na uhićenju dvojice posljednih haških bjegunaca, Mladića i Gorana Hadžića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi