VELIKE ŠTETE

Strašno nevrijeme odnijelo živote u Zagrebu, Slavoniji, BiH i Sloveniji: Deseci ozlijeđenih, šteta ogromna

Bionic
Reading

Nezapamćeno nevrijeme popraćeno snažnim olujnim vjetrom, obilnim pljuskovima i grmljavinom pokorilo je sjevernu i središnju Hrvatsku te Slavoniju u srijedu poslijepodne. Snažan vjetar čupao je krovove i stabla. Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su u Zagrebu uslijed pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. Ozlijeđeno je više desetaka osoba. Materijalna šteta je velika

00:12 Gradske vlasti Karlovca izvijestile su da je do večernjih sati srijede zaprimljeno 70 dojava građana o šteti nastaloj uslijed nevremena koje je zahvatilo i Karlovac.

Na području Karlovačke županije zaprimljeno je, do 20 sati, više od stotinu dojava građana vezano uz nevrijeme, izvijestio je Županijski vatrogasni centar Karlovac i pojasnio da su dojave stigle i iz Ribnika i Žakanja, te da je angažirano ukupno 180 vatrogasaca i 45 vatrogasnih vozila. U karlovačkoj Gradskoj upravi dodali su da građani nastavljaju prijavljivati štetu, istaknuvši da se dojave uglavnom odnose na uklanjanje stabala i grana s prometnica i objekata, te na oštećenja krovova.

Lokalna vlast priopćila je da su na terenu na području grada 33 dobrovoljna vatrogasca i osam vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava Gradac, Hrnetić, Orlovac, Donja Jelsa, Rečica – Matica, Dolnja Rečica, Rečica – Kolodvor i Koritinja. Isto tako, na terenu je i osam profesionalnih vatrogasaca i četiri vozila Javne vatrogasne postrojbe Karlovca, kao i dvadesetak zaposlenika gradskih tvrtki Čistoća i Zelenilo s vozilima.

Zamjenica gradonačelnika Karlovca i načelnica Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca Ivana Fočić rekla je da se dojave rješavaju po prioritetima. 'S obzirom na to da je za noćas najavljeno novo nevrijeme za naše područje, pozivamo sve da budu na oprezu i pridržavaju se svih uputa Ravnateljstva Civilne zaštite, jer su najvažniji životi ljudi', naglasila je Fočić.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za karlovačku regiju zbog opasnosti od nove oluje u noći na četvrtak.

  • +7
Posljedice nevremena u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

00:00 Potpuno su uništeni brojni povrtnjaci i polja sa svim kulturama u Karlovačkoj županiji. Jedna od tamošnjih najvećih poljoprivrednica Diana Prpić, koja je dobitnica brojnih priznanja za svoje proizvode te je sudionica nekoliko izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika, praktički je ostala bez svega.

Tuča joj je oštetila krovište pogona za preradu, razbila joj je automobil i uništila polja. A sve to nakon što se nekako oporavila od poplave na istim tim poljima.

23:58 Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je u srijedu navečer sjednicu na kojoj se predložilo da sve općine i gradovi te županije hitno sazovu svoje stožere civilne zaštite kako bi se što prije počelo s rješavanjem problema koji su proizašli nakon nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

23:54 U Slavonskom Brodu i Novoj Gradiškoj je 55 ozlijeđenih, troje je ostalo u bolnici, priopćila je Brodsko-posavska županija.

23:33 Novo nevrijeme je preko sjevera Italije i Slovenije stiglo do Istre i Kvarnera, no znatno slabijeg intenziteta od nevremena koje je u srijedu poslijepodne pogodilo sjevernu i središnju Hrvatsku te Slavoniju.

Munje paraju oblake, puše jak olujni vjetar i pada kiša u Istri.

Prema prognozama meteorologa, lokalno će u Istri biti mjestimično tuče i olujnoga vjetra.

23:19 Strašno nevrijeme u Zagrebu protutnjalo je i kroz Botanički vrt, iz kojeg poručuju da ne znaju kada će ponovno otvoriti vrata.

22:58 Sto pripadnika Inženjerske pukovnije Hrvatske kopnene vojske u stanju je pripravnosti za potrebe otklanjanja posljedica olujnog nevremena na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćeno je u srijedu navečer iz Ministarstva obrane (MORH).

Temeljem zahtjeva Stožera civilne zaštite, a na traženje Hrvatske vatrogasne zajednice, navodi se u priopćenju MORH-a, pripadnici Hrvatske vojske nalaze se u stanju pripravnosti za potrebe otklanjanja posljedica olujnog nevremena na području grada Zagreba i Zagrebačke županije.

'Ministarstvo obrane i Oružane snage RH izražavaju najdublje izraze sućuti obiteljima preminulih za vrijeme snažnog nevremena', stoji u priopćenju.

22:53 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević bio je u obilasku grada. Čistio je Savsku cestu od granja na cesti.

Rekao je da su svi na terenu te da su u Javnoj vatrogasnoj postaji uspostavili gradski stožer, kako bi koordinirali rad hitnih službi, od Hitne pomoći, vatrogasaca, do ZET-a i Zagrebačkog holdinga.

'Jako puno je intervencija, moram reći da gradska poduzeća rade punom parom. Ovim putem želim zahvaliti radnicima koji rade i drugu smjenu, radnici Vodoopskrbe i odvodnje čiste odvode zbog nagomilanog granja, a potencijalno dolazi i nova oluja. Radnici Zrinjevca koji pile stabla koja su i dalje prepriječena na nekim prometnicama, dobar dio prometnica je raščišćen u dosta kratkom roku.

Isto tako imamo zagrebačke ceste koje su na terenu, ZET popravlja javni prijevoz kako bi ujutro većina tramvajskih linija bile u funkciji. Imamo i dalje isti broj ozlijeđenih (60-ak, op.a) u različitim gradskim bolnicama i ja im želim brzi i što bolji oporavak', rekao je zagrebački gradonačelnik za RTL Danas.

22:51 U Slavonskom Brodu 32 osobe zatražile su liječničku pomoć u bolnici, izvijestila je dopisnica HRT-a Višnja Ružojčić u Dnevniku 3.

22:24 Što se to dogodilo u Zagrebu u srijedu poslijepodne objasnio je za RTL Direkt klimatolog Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a.

'Ono što je bilo u Hrvatskoj je nešto što se zove mezoskalni konektivni sustav, jedan sustav oluja, u ovom slučaju bio je dugačak 200 kilometara, kretao se otprilike 70 km/h, u Zagrebu je u desetak minuta palo 30 litara kiše. Imamo mjerenja na istoku Hrvatske gdje su zabilježena velika stradanja', kazao je Güttler za RTL.

  • +17
Vjetar odnio krovove zgrada u Španskom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

22:16 Olujno nevrijeme poharalo je u srijedu navečer sjeverne dijelove Bosne pri čemu je najmanje jedna osoba smrtno stradala a više ih je ozlijeđeno, izvijestili su policija i službe civilne zaštite.

Prema dostupnim informacijama 54-godišnja žena smrtno je stradala u Brčkom, i to od strujnog udara. Kako piše 'Dnevni avaz', ona je pronađena u dvorištu kuće u kojoj je boravila. Policija je o tome dobila informaciju od djelatnika hitne pomoći a pretpostavlja se kako je ta tragedija povezana s nevremenom.

Još najmanje osam osoba ozlijeđeno je na području Bijeljine, a jak vjetar i kiša nanijeli su štetu i na području Bosanskog Šamca, Doboja, Brčkog i Bosanskog Broda. Vatrogasci su morali intervenirati zbog obilne kiše, te zbog brojnih stabala koje je na prometnice oborio jaki vjetar.

  • +4
Posljedice nevremena u Španskom Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

21:43 U nevremenu koje je u srijedu popodne zahvatilo Zagreb, poplavljene su prostorije bolnice Sveti Duh, a prema objavljenim videosnimkama, poplava je bila i u KBC-u Zagreb.

No ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da sve bolnice nesmetano pružaju zdravstvenu skrb.

  • +3
Vili Beroš u obilasku bolnice Sveti Duh Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

21:15 Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da iz smjera Slovenije dolazi novo naoblačenje uz mogućnost za povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Objavljene su i upute:

21:13 Predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima poginulih u nevremenu koje je u srijedu zahvatilo Zagreb i druge dijelove Hrvatske, a ozlijeđenima je zaželio brzo oporavak. U Zagrebu su poginula dva muškarca, a u općini Cernik 40-godišnjak.

'Izražavam svoju sućut obiteljima stradalih u današnjem olujnom nevremenu koje je zahvatilo Zagreb, a kasnije i druge dijelove Hrvatske', istaknuo je Milanović u objavi na Twitteru te naveo i da od gradskih i državnih vlasti očekuje pravodobnu pomoć u sanaciji nastale štete.

21:10 Prema posljednjim podacima, u Zagrebu je 60-ak ozlijeđenih, od čega desetak teže, a jedna je osoba na intenzivnoj.

21:07 Nakon što je strašno nevrijeme protutnjalo Slovenijom i Hrvatskom, u večernjim satima oluja je stigla i do Srbije. Olujno nevrijeme je prouzročilo velike štete, najmanje 15 osoba je evakuirano, bez struje su ostala pojedina područja u Vojvodini i okolici Beograda, a zračna luka 'Nikola Tesla' privremeno je zatvorena.

U Novom Sadu stablo iščupano snažnim vjetrom palo je i ozlijedilo dvanaestogodišnju djevojčicu. Nevrijeme je prouzročilo probleme i u željezničkom prometu obarajući stabla na elektronaponsku mrežu. Snažan vjetar oborio je građevinski kran u Novom Beogradu, što se tijekom popodneva dogodilo i u Zagrebu.

Reporteri beogradskih medija javljaju i posljedicama nevremena na području Loznice, Šapca, Šida, Sremske Mitrovice, Iriga, Smedereva, Bačke Palanke i drugih mjesta. Za sada nema izvješća o žrtvama.

20:53 Kako je detaljnije izvijestilo Ravnateljstvo Civilne zaštite, oko 17 sati na području Požege, Pakraca i Lipika došlo je do nevremena praćenog jakom kišom i jakim vjetrom tijekom kojeg je bilo srušenih stabala na prometnice i vozila te štete na krovovima stambenih objekata, a prilikom čega je ozlijeđeno nekoliko osoba.

Županijski centar 112 Požega zaprimio je preko 400 poziva do 18,30 sati. Na području grada Lipika na 3 adrese je stablo palo na strujni kabel. U naselju Brestovac je stablo palo na kružni tok.

U Požegi je uslijed olujnog vjetra odnesen krov na zgradi PU Požega. Većina naselja na području grada Pakraca i Lipika ostalo je bez električne energije zbog kvarova na električnoj mreži. U Brestovcu je došlo do curenja plina – obavješten HEP plin. Sve žurne i komunalne službe su na terenu. Saniranje kvarova, onečišćenja i uklanjanje zapreka je u tijeku.

Oko 18 sati nevrijeme je zahvatilo i područje Osječko-baranjske županije. Županijski centar 112 Osijek zaprimio je preko 400 poziva vezano uz posljedice olujnog nevremena praćenog jakim vjetrom (odnijeti krovovi s kuća, pad bandera i stabala drveća na ceste odnosno elektroenergetsku mrežu, nemogućnost prometovanja cestama zbog drveća na istima i sl.). Pozivi su se prelijevali i iz županijskih centara 112 susjednih županija. Sve angažirane snage su na terenu i rade na sanaciji.

Olujno nevrijeme zahvatilo je područje cijele Brodsko-posavske županije županije iza 17 sati. Prema informacijama hitne medicinske pomoći, uslijed pada stabla na vozilo, u općini Cernik smrtno je stradala jedna osoba. Zabilježena je velika šteta na privatnim i javnim objektima, a veliki broj drveća i grana pao je na prometnice, vozila, dvorišta i ostale površine. Oštećeno je dosta telefonskih i vodova električne energije. Sazvana je sjednica županijskog Stožera civilne zaštite. Sve žurne i komunalne službe su na terenu.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je oko 1000 poziva, a na području Zagreba i Zagrebačke županije za sada je bilo preko 1300 intervencija žurnih i komunalnih službi. Nažalost, u Zagrebu su dvije osobe smrtno stradale, jedna osoba je teže ozlijeđena uslijed pada građevinskog krana, a ozlijeđeno je više desetaka osoba. Jedna osoba ozlijeđena je i u Zagrebačkoj županiji, na području Rugvice. Održana je sjednica Stožera civilne zaštite grada Zagreba te je radi sanacije posljedica nevremena angažirano 50-ak pripadnika Postrojbe opće namjene civilne zaštite Grada Zagreba.

  • +8
Katastrofalne posljedice razornog nevremena u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

20:50 Nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom zahvatilo je u srijedu navečer i Vukovarsko-srijemsku županiju prouzročivši materijalnu štetu na stambenim objektima te poteškoće u prometu. S pojedinih stambenih objekata i obiteljskih kuća jaki vjetar nosio je krovove i crijep, a problema je bilo i u prometu uslijed drveća i grana koje je uslijed nevremena palo na prometnice.

Po informacijama iz PU vukovarsko-srijemske, u vrijeme nevremena dogodile su se dvije prometne nesreće na državnoj cesti D55 Vinkovci-Županja u kojoj su dvije osobe ozlijeđene te im je ukazana pomoć. Dijelom prometnica uslijed pada drveća ili grana otežano se prometuje, a na terenu se nalaze dežurne službe koje rade na sanaciji stradalih područja.

20:34 Što je to poslijepodne pogodilo Zagreb i okolicu i nastavilo se kretati prema istoku zemlje i kolika je bila snaga ove oluje, pitanja su na koja je u središnjem Dnevniku HTV-a odgovorio Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

'Bio je to tzv. mezoskalni konektivni sustav koji je još u prijepodnevnim satima bio daleko od naših krajeva, na području Alpa na sjeveru Italije i postupno se kretao prema istoku, prema Sloveniji i Hrvatskoj i pritom se intenzivirao', rekao je Mikec.

20:20 Kako doznaje 24sata, na zagrebačko Rebro je primljeno 25 ozlijeđenih, no radi se o lakšim ozljedama. Neki su zbrinuti i u Vinogradskoj. 'Tu je zasad deset ozlijeđenih, jedan čovjek teže. Zasad nema životno ugroženih', rekao je ravnatelj bolnice Davor Vagić. Ukupno je u tri zagrebačke bolnice čak 50 ljudi.

Iz policije dodaju i kako je Operativni komunikacijski centar PU zagrebačke zaprimio je preko 100 dojava o padu stabala i oštećenjima koje je uzrokovalo nevrijeme na području Zagreba i Zaprešića, uslijed čega su policijski službenici postupali s ciljem otklanjanja opasnosti za imovinu i živote ljudi sa svim raspoloživim sredstvima i ljudstvom.

Zagrebačka bolnica Rebro u vodi Izvor: Cropix / Autor: Cropix

20:14 Nakon oluje koja je nakon podneva protutnjala Slovenijom te u Zagrebu i Slavoniji odnijela tri života, u večernjim satima nad susjednom državom stvorilo se novo nevrijeme.

Nakon prolaska olujnog sustava nakon podneva atmosfera se u većem dijelu Slovenije smirila, a ponegdje se i razvedrilo, no ne zadugo. Nove olujne ćelije već su oko 18 sati stigle u Sloveniju iz sjeverne Italije i kretat će se cijelom zemljom do 22 sata. Smirenje događaja očekuje se tek u drugoj polovici noći ili rano ujutro, javljaju slovenski mediji.

20:12 Olujno nevrijeme, koje je u srijedu poslijepodne pogodilo Sloveniju prije nego što se obrušilo na Hrvatsku, odnijelo je jedan život na Bledu, izvijestila je slovenska policija, a prenosi agencija STA.

Jedna osoba poginula je na Bledu uslijed pada stabla, a jedna je ozlijeđena. Dvije osobe su ozlijeđene u udaru groma u kampu kod Mozirja na sjeveru Slovenije.

  • +9
Posljedice nevremena u Ljubljani Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL/F.A. BOB

19:58 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izrazio je sućut poginulima u strašnom nevremenu koje je u srijedu poslijepodne poharalo sjevernu i središnju Hrvatsku te Slavoniju. Osvrnuo se i na SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) Civilne zaštite koji nije SMS-om upozorio građane o ovom nevremenu.

'Ovo je narančasto upozorenje za ovu oluju, mi smo postupali sukladno svim propisima kako je narančasto upozorenje. Već dva dana upozoravamo javnost kroz društvene mreže, kad pogledate stranicu Ravnateljstva civilne zaštite, Facebook ili Twitter. SMS poruke nisu išle, išao je samo javni poziv. Oni koji su se na SRUUK prijavili, oni su dobivali poruke. Javnost je obaviještena, javnost je morala imati informaciju', rekao je Trut za RTL Danas te dodao da za narančasti status ne ide upozorenje.

  • +110
Posljedice nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

19:35 Tramvajske linije 4, 5, 7, 11, 12 od Kvatrića do Dupca su uspostavljene.

19:30 Načelnik sektora 112 Davor Spevec rekao je za Dnevnik.hr da je u Zagrebu jedna osobe teže ozlijeđena, dok je u Požegi troje ljudi teže ozlijeđeno. Muškarac (36) koji je upravljao dizalicom koja se srušila u Zagrebu blizu Črnomerca je ozlijeđen, rekao je Spevec. 'Ruka' dizalice radniku je spasila život jer je ona prva pala, a kabina u kojoj je on sjedio pala je na nju, javlja Zagreb.info.

U Zagrebu su poginula dva muškarca – 50-godišnji pješak u Ulici Svetog Mateja te vozač (48) na Slavonskoj aveniji – dok je u općini Cernik u Slavoniji smrtno stradao 40-godišnji muškarac. U gradu je kaos, sve službe su na terenu, a sve linije 112 su zauzete.

Opetovano se moli građane za strpljenje, uz naglasak da redoslijed intervencija ovisi o njihovoj hitnosti. 'Apelirao bih na građane da ne idu blizu mjesta gdje djeluju žurne službe jer im otežavaju posao. Može netko dodatno stradati što nam stvarno ne treba. Dosta dimnjaka se srušilo, dosta krovova je odnešeno tako da građani neka paze, neka ne idu blizu zgrada jer još uvijek ne znamo što može s njih pasti', poručio je Spevec.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL

19:28 Olujno nevrijeme zahvatilo je oko 18 sati područje Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije prouzročivši štete na gospodarskim i stambenim objektima te nestanak električne energije.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da je na području Cerničke Šagovine uslijed pada stabla na vozilo smrtno stradala jedna osoba. MUP je objavio da je riječ o 40-godišnjem vozaču.

Nakon prvih jačih udara vjetra na širem području Slavonskog Broda nestalo je električne energije, a pod udarima orkanskog vjetra letjeli su krovovi sa stambenih i gospodarskih objekata.

Na prometnice su pala brojna stabla, a zbog urušenih stabala stradali su i brojni automobili. Građani su odmah po prestanku nevremena izašli i započeli sanaciju šteta, prvenstveno na stambenim objektima.

19:11 Sućut obiteljima poginulih u nevremenu u Zagrebu izrazio je i premijer Andrej Plenković te obećao pomoć Vlade u saniranju šteta.

19:08 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da su u nevremenu koje je pogodilo Zagreb poginule dvije osobe, istaknuo kako još uvijek traju spašavanja, te pozvao građane da hitne službe zovu samo u krajnjoj nuždi te da što manje koriste automobile.

'Prema prvim informacijama, imamo dvije poginule osobe', rekao je Tomašević i izrazio sućut obiteljima poginulih.

'Sve hitne službe i gradske službe su na terenu, hitne pomoći, kao i službe Zagrebačkog holdinga, i vatrogasci koji su do sada imali preko 200 intervencija', rekao je Tomašević ispred Javne vatrogasne postaje Zagreb. Nakon održanog sastanka sa hitnim službama, pozvao je građane da ih zovu samo ako je riječ o životnoj opasnosti ili o krajnjoj nuždi.

'Službe su zatrpane pozivima i onda teško mogu reagirati na najhitnije i najbitnije situacije, jer Imamo i dalje spašavanja u tijeku', istaknuo je Tomašević. Naveo je i kako je diljem grada, na različitim lokacijama, ozlijeđeno više osoba, no nije iznio više detalja o tome.

Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba ranije je potvrdila Hini da su zbog pada stabala u Zagrebu poginula dvojica muškaraca koja su imala višestruke ozljede glave, a da na području grada ima veći broj ozlijeđenih osoba, od kojih su neke i teško ozlijeđene.

  • +4
U jakom nevremenu koje je pogodilo grad jedna osoba je poginula u Novom Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Tomašević: U prekidu 85 posto tramvajskih linija

Tomašević je istaknuo da je olujno nevrijeme, do sada 'neviđeno' po silini vjetra, kao i količini štete koju je prouzrokovalo u svega 30 minuta, podjednako pogodilo sve dijelove grada. Istaknuo je da je prioritet raščistiti glavne prometnice i staviti u funkciju javni prijevoz. 'U prekidu je 85 posto tramvajskih linija', istaknuo je Tomašević i dodao da će radnici ZET-a biti cijelu noć na terenu kako bi javni prijevod stavili u funkciju.

Apelirao je na građane da u što manjoj mjeri koriste automobile, kako bi hitne službe mogle što prije očistiti prometnice. Istaknuo je i da se mobilizira civilna zaštita opće namjene.

'Sve pripadnike civilne zaštite, molim ih da se u 19 sati jave na svoja zbirna mjesta, i da pomognu u raščišćavanju terena u svojim kvartovima. Posebice velikom broju grana koji se odlomio i koje treba raščistiti. Očekuje se kišno vrijeme navečer, pa molim da se opreme za takvo vrijeme', rekao je Tomašević.

Dolazak nevremena Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo

Jembrih: Situacija jako podsjeća na onu poslije potresa

Zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba Siniša Jembrih istaknuo je da su do sada imali oko 200 intrevencija, najviše zbog srušenih stabala i odlomljenih grana, padanja crijepova i dimnjaka kao i zbog odvajanja limenih krovova. 'Dosta me podsjeća na onu situaciju oko potresa, posljedice su vrlo slične, uništen je veliki dio krovišta', naveo je Jembrih.

Gradonačelnik Tomašević rekao je i da je prerano da bi se moglo išta reći o šteti koja je nastala u Zagrebu. Međutim, najavio je kako će zatražiti proglašenje elementarne nepogode i pomoći građanima u sanaciji štete na njihovoj imovini. 'Maksimalno ćemo kao grad izaći svim građanima u susret kod kojih je nastala šteta, tu imamo različite police osiguranja, a tu su i sredstava iz gradskog proračuna', poručio je Tomašević.

18:30 Zbog posljedica olujnog nevremena koje je u srijedu pogodilo šire zagrebačko područje, u prekidu je željeznički promet na nekoliko dionica, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture navodeći da su sve njihove mjerodavne službe na terenu i rade kako bi se promet što prije normalizirao.

Promet je u prekidu na dionicama Zaprešić – Savski Marof, Zagreb Zapadni kolodvor – Podsused, Zagreb Borongaj – Sesvete, Zagreb Glavni kolodvor – Hrvatski Leskovac, Resnik – Žitnjak, Nova Gradiška – Novska, Novska – Popovača te Vrbovec – Dugo Selo. Na Savskome mostu u Zagrebu te na dionicama pruge Zagreb Borongaj – Sesvete, Okučani – Novska i Vrbovec – Dugo Selo stoje putnički vlakovi.

Poplava u Dežmanovom prolazu Izvor: Cropix / Autor: Cropix

18:22 Olujni sustav i dalje se ubrzano kreće prema istoku i kreće se prema Slavoniji, stoga cijelo to područje očekuje jako nevrijeme. Mještani Slavonije i Baranje upozoreni su da ne izlaze iz kuća ako ne moraju, javlja N1.

Zbog prolaska vremenske fronte povećat će se mogućnost dugotrajnijih pljuskova. Situacija će se smiriti u drugoj polovici noći na četvrtak ili u četvrtak rano ujutro. Najdulje će nemirno biti na jugu zemlje.

18:15 'Zbog olujnog nevremena koje je u popodnevnim satima zahvatilo Zagreb i okolicu trenutno Zagrebačka županija ima otvorenih 126 tehničkih intervencija, Grad Zagreb 54 dojave za tehničke intervencije i 29 intervencija u tijeku, Karlovačka 56 tehničkih intervencija te Sisačko-moslavačka županija 29 tehničkih intervencija.

Najveći broj intervencija odnosi se na uklanjanje stabala i granja s prometnica, odlomljenih krovišta, dimnjaka i reklamnih panoa kao i spašavanje osoba koje su ostale zarobljene u vozilima', priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

     Timelapse dolaska današnjeg nevremena
by      u/IssPutzie in      croatia    

18:10 Olujni vjetar i jaka kiša pogodili su u srijedu Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, uzrokujući rušenje drveća, oštećenja na objektima i prekide u opskrbi električnom energijom, na što su odgovorile nadležne službe i vatrogasci, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Olujni vjetar i jaka kiša zahvatili su područje Krapinsko-zagorske županije, uzrokujući ozbiljne probleme. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više od 300 poziva zbog srušenog drveća na prometnicama i javnim površinama.

Vjetar je također oštetio krovove više stambenih objekata, dok je opskrba električnom energijom prekinuta na nekoliko područja, uključujući Kraljevec na Sutli, Hum na Sutli, dijelove Zlatara, Konjščine, Stubičkih Toplica i Donje Stubice. Prema izvješću, ekipe HEP-a hitno interveniraju kako bi otklonili kvarove, a na terenu su i vatrogasne postrojbe koje obavljaju tehničke intervencije i otklanjaju nastalu štetu.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno vjetrom i kišom zahvatilo je i područje Varaždinske županije, a prijavljeno je padanje grana i stabala na prometnicama, od čega i na autocesti A4 prema smjeru Zagreba. U Novom Marofu i Trnovcu Bartolovečkom pali su kablovi s vodova električne energije, a zasad nisu zaprimljene dojave o štetama na imovini građana ili poljoprivrednim kulturama. Javna vatrogasna postrojba je odgovorila na osam intervencija, uglavnom zbog uklanjanja stabala i grana.

U Međimurskoj županiji, Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je više desetaka poziva građana zbog granja na cestama, ali trenutno nema dojava o većim štetama ili problemima uzrokovanim nevremenom.

Leteće reklame na Aveniji Dubrovnik Izvor: Cropix / Autor: Jutarnji list/Cropix

17:54 Više je vozila oštećeno i na nekoliko mjesta je potrgana tramvajska mreža. Žičara je poplavljena, ali je uoči nevremena obustavljen rad, tako da nema ugroženih osoba.

Oštećeni su autobusi i tramvaji, a hitne službe ZET-a saniraju trase prema prioritetima. Svi ljudi su na terenu. Promet se postupno obnavlja, javlja Večernji list.

17:50 U velikom nevremenu koje je oko 16 sati pogodilo Zagreb poginula su dva muškarca, a više je ozlijeđenih osoba, potvrdila je Hini Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. 'Imamo dvije muške osobe osobe koje su umrle uslijed pada stabala. Imale su višestruke ozljede glave', rekla je Hitrova.

Dodala je da se na zavodu rade specifikacije, ali da na području cijelog grada ima veći broj ozlijeđenih osoba, a neke su vrlo teško ozlijeđene.

  • +7
Posljedice nevremena u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

17:46 Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet odlaze sada na teren zbog posljedica nevremena koje je pogodilo Zagreb, a najprije do sjedišta Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

17:45 U Karlovačkoj je županiji najmanje 200 kuća oštećeno u nevremenu koje je nešto prije 16 sati zahvatilo Žakanje i Ribnik, te Karlovac. Pojedine su kuće zbog oštećenja niskonaposkih vodova bez struje, na mnogim su mjestima grane na kolnicima, a dojava o stradavanju ljudi nema. Pala je obilna i krupna tuča.

Policijska uprava je potvrdila da ni državne, ni županijske ili lokalne ceste nisu zatvorene za promet, jedino što se na mnogim mjestima uklanjaju grane i lišće.

Poplava u centru Zagreba Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala

17:39 Zbog nevremena koje je pogodilo Zagreb oko 16 sati, hitne službe zaprimile su preko 700 poziva, samo vatrogasci su imali 50 intervencija. 'Županijski centar 112 Zagreb otežano komunicira sa žurnim i komunalnim službama zbog velikog broja poziva u kratkom vremenu (preko 700 poziva u 45 min)', izvijestilo je na Twitteru Ravnateljstvo civilne zaštite.

Voditelj tog centra, Božidar Ćurić za Hrvatski radio potvrdio je da su dobili nekoliko dojava o lakše ozlijeđenim osobama. Vatrogasci su imali preko 50 intervencija, a dvije su u tijeku, potvrdila je novinarima glasnogovornica Zagreba Dinka Živalj.

17:26 Prema videosnimki koja se širi portalima i društvenim mrežama, na zagrebačkom Črnomercu na tlo se pod naletom orkanskog vjetra srušila velika građevinska dizalica, u kojoj je bio 36-godišnji muškarac koji je teško ozlijeđen.

Pad dizalice u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Cropix

17:24 Dijeli se i snimka srušenog drveća u zagrebačkoj Dubravi, na kojoj se vidi intervencija službe hitne pomoći nad osobom na koju je palo stablo. Nevrijeme koje je trajalo oko 20 minuta rušilo je granje i stabla diljem grada. Prema fotografijama, stabla su na Jarunu padala na automobile, a ponegdje su doslovno iščupana zajedno s korijenjem.

Uočeni su otpuhani limeni krovovi u naselju Voltino. U Zagorskoj ulici vjetar je rušio crijepove sa kuća.

Vidi se i kako je kiša poplavila zagrebački Britanski trg na kojem se automobili jedva probijaju kroz visoku vodu, dok su građani snimili bujicu kiše koja se slijevala Radićevom ulicom u centru grada.

Jak vjetar u Zagrebu nosio je krovove Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala

17:00 Sve službe su na terenu, od vatrogasaca do policije i hitne pomoći, ulice su poplavljene, a promet blokiran zbog srušenih stabala. Na Savskoj cesti drvo je palo na tramvajsku prugu, ZET-ovci saniraju štetu, javlja nam čitatelj.

Zbog količine kiše i bujičnih poplava automobili ni autobusi ne mogu voziti, javljaju čitatelji koji su ostali u šoku zbog rijetko takvog viđenog nevremena. 'Ovo je bio armagedon, ovako nešto još nismo doživjeli. Krov sa susjedne zgrade nam je doletio u dvorište', pišu građani.

16:45 'Zbog nevremena su sve linije različitih gradskih hitnih službi od vatrogasaca do hitne pomoći trenutno zauzete ogromnim brojem poziva. Molimo Zagrepčane da u ovom trenutku zovu samo u slučaju opasnosti za život i krajnje nužde dok se situacija ne stabilizira', poručili su iz Grada Zagreba.

Nevrijeme u Sigetu Izvor: Cropix / Autor: Cropix
Oluja u centru Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Cropix
Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom spustilo se na šire područje grada Izvor: Cropix / Autor: Cropix
Nevrijeme u Zaprešiću Izvor: Cropix / Autor: Cropix
Snažno nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/Pixsell

15:45 U Humu na Sutli, pograničnom mjestu na granici sa Slovenijom, nešto prije 16 sati počelo snažno grmjeti, puhao je olujni vjetar i munje su parale nebo. Na trenutke je nestajalo struje, a čule su se i vatrogasne sirene.

Nevrijeme je napravilo štete u većem dijelu Hrvatskog zagorja gdje je vjetar ponovno rušio stabla.

U Sloveniji su jak vjetar i tuča ponovo izazvali štetu.

Nevrijeme u Humu na Sutli Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Špiljak/tportal.hr