slabiji intenzitet

Iz Italije preko Slovenije stigla nova oluja, Istra i Kvarner ipak bez strašnog udara

19.07.2023 u 20:14

Bionic
Reading

Nakon oluje koja je nakon podneva protutnjala Slovenijom te u Zagrebu i Slavoniji odnijela tri života, u večernjim satima nas susjednom državom stvorilo se novo nevrijeme te se preselilo južno, prema Istri i Kvarneru, gdje je ipak bilo slabijeg intenziteta

Novo nevrijeme je preko sjevera Italije i Slovenije stiglo do Istre, no znatno slabijeg intenziteta od nevremena koje je u srijedu poslijepodne pogodilo sjevernu i središnju Hrvatsku te Slavoniju.

Nakon prolaska olujnog sustava nakon podneva atmosfera se u većem dijelu Slovenije smirila, a ponegdje se i razvedrilo, no ne zadugo. Nove olujne ćelije već su oko 18 sati stigle u Sloveniju iz sjeverne Italije i kretat će se cijelom zemljom do 22 sata. Smirenje događaja očekuje se tek u drugoj polovici noći ili rano ujutro, javljali su slovenski mediji.

Oko 19 sati nevrijeme je zahvatilo sjevernu Primorsku, a potom preko središnje Slovenije brzo krenulo prema jugoistoku države.

'Snažan olujni sustav približava se Istri, slovenskom primorju te Primorskoj i Kvarneru iz smjera Italije. Najgore će vjerojatno biti na južnom rubu sustava, gdje se formirala snažna superstanična oluja. Trenutno putuje u smjeru Pule. Kasnije će otputovati u sjevernu Dalmaciju. Lokalno su mogući jaki, čak i orkanski udari vjetra, jaki pljuskovi i tuča. Osobito oprez u kampovima na hrvatskoj obali', upozorili su sa stranice Meteoinfo Slovenija.

Nevrijeme će, osobito na jugu Slovenije, potrajati do duboko u noć. Pritom na moru može zapuhati jaka tramontana, koja će kasnije prijeći na buru. Kako pokazuje radarska snimka, nevrijeme se pomiče prema Istri i Kvarneru.

Kako javlja Uprava za zaštitu i spašavanje, poslijepodne je olujna linija u Sloveniji donijela vrlo jake udare vjetra, ponegdje su bili izraženi, te tuču i udare munja. Od nešto iza 14 do 17 sati zabilježeno je oko 900 izvanrednih događaja. Najviše, točnije 265 na području regionalnog središta Celja. Slijede Ljubljana sa 204, Kranj sa 151 i Maribor sa 78 događaja.

Na terenu su bili vatrogasci iz oko 300 vatrogasnih jedinica koji su uklanjali srušena stabla, elektro i telekomunikacijske stupove, pokrivali otkrivena krovišta, ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata i prometnica te sudjelovali u evakuaciji građana s ugroženih područja.

  • +9
Posljedice nevremena u Ljubljani Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL/F.A. BOB

U nevremenu u Sloveniji poginula je jedna osoba. Nesreća se dogodila na pješačkoj stazi kod Vile Bled, gdje je zbog jakog vjetra palo stablo na dvoje šetača. Jedna je osoba na mjestu poginula, a druga je teško ozlijeđena te je helikopterom prebačena u medicinsku ustanovu, priopćila je PU Kranj.

Dvije osobe su ozlijeđene u udaru groma u kampu kod Mozirja na sjeveru Slovenije.

Širom zemlje zabilježena je velika materijalna šteta, javlja novinska agencija STA. Kod Metlike je padao grad veličine teniske loptice, a tisuće ljudi ostale su bez struje, iako izvješća koja stižu iz elektroprivrede pokazuju da su nestanci struje uglavnom bili privremeni.

Vatrogasci su imali intervenciju i u obližnjem kampu Menina, gde je drvo palo na dva šatora i automobil, ali na sreću nije bilo ozlijeđenih. U Ljubljani je vjetar otpuhao metalni krov s Plečnikovog stadiona, a u Celju je odletio krov nogometnog stadiona.

Ovo je druga snažna oluja koja je pogodila Sloveniju u manje od 24 sata.