SRUUK PO PROPISIMA

Trut odgovorio zašto se nije oglasio SMS sustav upozorenja

19.07.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izrazio je sućut poginulima u strašnom nevremenu koje je u srijedu poslijepodne poharalo sjevernu i središnju Hrvatsku te Slavoniju. Osvrnuo se i na SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) Civilne zaštite koji nije SMS-om upozorio građane o ovom nevremenu

'Koliko znamo, najveća je šteta nastala u Zagrebu. Više je ozlijeđenih, puno šteta, nevrijeme je došlo iz pravca Slovenije. Prošlo je Zagreb, Zagrebačku županiju, dijelom Krapinsko-zagorsku i Međimursku Županiju pa dalje prema Slavoniji", rekao je Trut za RTL Danas.

Upitan je zašto SRUUK-ov sustav nije upozorio o ovom nevremenu.

'Ovo je narančasto upozorenje za ovu oluju, mi smo postupali sukladno svim propisima kako je narančasto upozorenje. Već dva dana upozoravamo javnost kroz društvene mreže, kad pogledate stranicu Ravnateljstva civilne zaštite, Facebook ili Twitter.

SMS poruke nisu išle, išao je samo javni poziv. Oni koji su se na SRUUK prijavili, oni su dobivali poruke. Javnost je obaviještena, javnost je morala imati informaciju', rekao je Trut te dodao da za narančasti status ne ide upozorenje.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL