POŽAR NIJE PODMETNUT

Neugašeni žar preko ventilacije zapalio Ličku kuću

Požar na Plitvicama, Lička kuća (1)

Požar na Plitvicama, Lička kuća (1)

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Veliki požar u restoranu Lička kuća u Nacionalnom parku Plitvička jezera nije podmetnut. Vještačenjem je utvrđeno da je uzrok požara neugašeni žar na ložištu u donjem dijelu restorana koji požar nije zahvatio. Naime, toplina iz nape u prizemnom japodskom restoranu prolazila je ventilacijskim prostorom do drvenog stropa gornjeg restorana Ličke kuće gdje je izbila vatra i proširila se čitavim potkrovljem

U prizemlju na sredini restorana nalazilo se otvoreno ognjište gdje se peku lički specijaliteti. Kuharice restorana su u ponedjeljak tijekom gašenja požara kazale za 24 sata da su prethodne večeri u restoranu imali jako puno posla i tijekom nedjelje poslužili nekoliko stotina jela.

Naime, utvrđeno je da požar buknuo 'zbog prijenosa topline s ventilacijskog kanala iz nape otvorenog ložišta u donjoj etaži restorana na strop drvene konstrukcije', kaže se u priopćenju ličke policije.

Lička kuća na obje etaže ima otvoreno ložište na kojem se za brojne goste pripremaju razni lički specijaliteti, a čini se da je ostavljeni žar kroz ventilaciju zahvatio drvenu konstrukciju krova te izazvao požar u kojem je u potpunosti izgorjela konstrukcija krovišta, krovni pokrov i kompletan inventar restorana.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Očevid je izvršila općinska državna odvjetnica iz Gospića uz stručnu pomoć vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić i policijskih službenika PU ličko-senjske.

Požar je izbio u ponedjeljak oko 6 sati, a ugasili su ga pripadnici JVP-a Plitvička jezera, vatrogasne postrojbe u gospodarstvu NP Plitvička jezera, DVD-a Drežnik Grad i DVD-a Rakovica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!