SPLITSKE BAČVICE

Nered i kaos na popularnoj plaži

23.10.2012 u 15:47

Bionic
Reading

U posljednjih nekoliko godina, a posebno ovog ljeta došlo je do neprihvatljive eskalacije komunalnog nereda na najpoznatijoj splitskoj plaži Bačvice. Glavni generator tog kaosa i nerada je centralni objekt smješten na istočnoj strani uvale koji je obnovljen i dograđen prije 14 godina

Takav nered i neprihvatljiva situacija su nedavno bili i razlogom pokretanja nove građanske inicijative u Splitu za zaštitu uvale i plaže Bačvice. Uzor tome su slične inicijative koju su pokrenuli građani Splita u cilju zaštite javnog interesa i resursa, primjerice Marjana, još jednog markantnog simbola grada.

Najviše problema smo uočili na istočnoj strani uvale, gdje je smješten nesrazmjerno velik broj ugostiteljskih objekta upitne razine i kvalitete, a na samoj pješčanoj plaži je povećan broj neujednačenih kioska i estetski neprihvatljivih kućica. Autor projekta obnove i dogradnje objekta na plaži, arhitekt Ante Kuzmanić se već javno u medijima odrekao autorstva nad projektom koji je u posljednjem desetljeću potpuno izgubio izvorni karakter.

Ipak, treba reći da je već prilikom obnove prije 14 godina objekt dobio jednu etažu više u odnosu na postojeće stanje i to prvo odstupanje je zapravo relativiziralo vladavinu prava na tom prostoru, sve do razine sadašnjeg bezakonja. Unutar kompleksa je bilo predviđeno i otvaranje akvarija, objekta koji već tri desetljeća nedostaje gradu nakon zatvaranja akvarija na Institutu. Navedeni akvarij na rtu Marjana je bio važan dio neposrednog iskustva i susreta s podmorskim životom za splitske školarce u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Ne treba dvojiti da bi sada otvaranje akvarija bila još jedna značajna, komercijalno isplativa atrakcija i za turiste.

Sada se na dijelu predviđenom za instalacije navedenog akvarija šire ugostiteljski objekti, a pravo metastaziranje štekata bilježimo na samoj obali plaže, na parteru objekta gdje su se terase ugostiteljskih objekata proširile skoro do ruba obale, izvan svih predviđenih gabarita. Grad Split je dobio koncesiju za plažu od županije te prepustio koncesiju tvrtci 'Bačvice plaža' koja je odgovorna za ovaj kaos. Riječ je o već uhodanom modelu izigravanja javnog interesa, po kojem komunalci ne mogu reagirati i zavesti red jer je plaža pod koncesijom, a koncesionar se ponaša samovoljno i nezakonito.

Na tu činjenicu ukazuju i članovi novoosnovane Inicijative za zaštitu Bačvica. Oni su probleme na plaži definirali na tri razine, prva razina je nekontrolirano širenje ugostiteljskih sadržaja, druga razina je uzurpacija pješčane plaže za suncobrane i ležaljke nauštrb ostalih kupača i treća razina problema je najava daljnjeg urbaniziranja prostora uvale Bačvice gradnjom novih hotelskih objekata, što je naznačeno i kao najveća prijetnja.

Sada kada je Split i službeno prepoznat kao najperspektivniji turistički grad na Jadranu, sve ove građanske inicijative, koje su bile posljednja linija obrane javnog interesa u gradu u više navrata, opet će biti važan dio zaštite interesa grada.