PROPAO POKUŠAJ MIRENJA

Neplaćeni radnici počeli štrajk u MTČ-u

Bionic
Reading

Radnici MTČ-a iz Čakovca danas ujutro počeli su štrajkati zbog, kako kažu, neizdržive situacije u tvrtki. Još nisu dobili plaću za srpanj, kao ni putne troškove, a ne uplaćuju im se ni doprinosi

ČAKOVEC - U ponedjeljak je propao pokušaj mirenja 170 radnika i uprave pa je sindikat na zahtjev radnika organizirao štrajk, piše Večernji list.

U vlasnički povezanoj tvrtki MTČ Tvornica rublja radnici su se između štrajka i stečaja odlučili za stečaj.

MTČ rublje sa 440 radnika i MTČ d.d. sa 170 radnika dugo su već u krizi, iako na margini zanimanja javnosti, piše Jutarnji list. Puno veći varaždinski Varteks, s predsjednikom uprave Zoranom Košćecom, uspijeva se uz pomoć države i gradske uprave odhrvati najgorem scenariju pa se plaće isplaćuju redovito i rade se planovi za budućnost. MTČ je posljednjih nekoliko godina, pak, promijenio više direktora, plana za izlaz iz recesije nema, a čini se ni posla jer MTČ d.d. ne radi i radnici su trenutačno kod kuće.

Predsjednik uprave Tvornice rublja je Rajko Dondur, predsjednik Nadzornog odbora sestrinskog MTČ-a d.d. Prije njega, direktori su bili Josip Kikelj, Tomislav Farkaš i Andreas Stefan Kresta. Nikoga od sadašnjih direkora novinari već danima ne mogu dobiti i čuti od njih kakva je budućnost nekada uspješne tvornice trikotaže. Radnici više ne mogu čekati.

Gubitak MTČ-a u prvom polugodištu ove godine prema istom razdoblju 2008. povećan je 55 posto i iznosi 8,9 milijuna kuna. Uprava se opravdava da je gubitak povećan zbog 'smanjene poslovne aktivnosti, nastavka poteškoća pri naplati, slabe likvidnosti i smanjenja prihoda na domaćem tržištu'.

Najveći dioničar, varaždinski poduzetnik Branko Težak, ima 22 posto udjela u poduzeću, Miljenko Bregović ima 16, A. S. Kresta 15, fizičke osobe s zbirnim računom 12 posto, a slijede investicijski fondovi i Hrvatski fond za privatizaciju koji drži malo manje od tri posto.

MTČ-u je prije nekoliko godina račune za energente platila država, no zasad nema naznaka da će pomoći i ponovnom podizanju na noge.