HND ZA SLOBODU IZVJEŠTAVANJA

Nemojte glasati za Šeksov amandman!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2009 14:19
  • Objavljeno 19.06.2009 u 13:51
Vladimir Šeks

Vladimir Šeks

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Hrvatsko novinarsko društvo pozivalo je saborske zastupnike da prilikom poslijepodnevnog glasovanja odbiju amandman potpredsjednika Vladimira Šeksa na Konačni prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku, čijim bi prihvaćanjem novinarima bilo onemogućeno praćenje istraga

Prihvaćanjem Šeksovog amandmana novinari bi se našli u još težem položaju nego danas, kad čl. 231. ZKP-a ostavlja dvojbu o tome je li novinarsko iznošenje bilo kojeg detalja iz istrage kazneno djelo ili nije, ističe predsjednik HND-a Zdenko Duka.

U radu skupine koja je pripremala Vladin prijedlog bio je i predstavnik HND-a, a konačni Vladin tekst (članak 49. kojim se mijenja sadašnji čl. 231.) novinarima bi omogućio normalni rad, pa i djelomično praćenje istražnih postupaka, onako kako je to u demokratskim zemljama.

Sada odjednom Šeksov amandman, ističe HND, ne samo da vraća sve na staro, nego još i pogoršava uvjete za slobodni novinarski rad, svakako na antidemokratski i antieuropejski način.

'Bude li vladajuća većina prihvatila taj amandman, bit će jasno da smo ulaskom u radnu skupinu za izradu zakona, bili zapravo izigrani i o tome ćemo izvijestiti nadležne europske institucije', poručio je Duka u svom priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!