EKOLOŠKA KATASTROFA

Nema rješenja za naftu u Meksičkom zaljevu

10.05.2010 u 11:51

Bionic
Reading

U British Petroleumu (BP) u ponedjeljak razmišljaju o novom potezu, nakon što njihovo kratkoročno rješenje problema, koje je smatrano najboljim za zaustavljanje curenja nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu, tijekom vikenda nije dalo očekivani rezultat

Naime, betonsko 'zvono' stavljeno na naftnu bušotinu iz koje curi nafta moralo se u subotu dignuti zbog formiranja kristala sličnih ledu, pa stručnjaci strahuju od daljnjeg curenja nafte i još veće ekološke i ekonomske katastrofe.

Posljedice curenja nafte, koje se dosad nije uspjelo spriječiti ni staviti pod kontrolu, moglo bi se pretvoriti u jednu od najvećih ekoloških katastrofa u američkoj povijesti. Stručnjaci očekuju da će se naftna mrlja nastaviti širiti prema zapadu, dalje od popularnih floridskih plaža, no prema ništa manje važnim plovnim putovima prema obali Louisiane, zapadno od ušća Mississippija, gdje se među ostalim nalaze i područja sa snažnom marikulturom.

Iz bušotine se od 20. travnja dnevno izlijeva gotovo 800.000 litara sirove nafte u Meksički zaljev. Prve žrtve ove ekološke katastrofe su turizam i ribarenje u regiji.