VLADIMIR ŠEKS:

'Nema osnova za istragu protiv mene'

14.01.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladmir Šeks oštro je danas demantirao ocjene programske direktorice Amnesty Internationala (AI) Nicole Duckworth da postoji dovoljno razloga da se protiv njega pokrene istraga vezane uz ratne zločine u Osijeku 1991. godine, naglašavajući kako je neistinita tvrdnja da je u to vrijeme bio "u poziciji zapovijedanja" u tom gradu i ističući da se nikakva istraga protiv njega ne vodi "ne stoga što je pod zaštitom visoke funkcije nego zato što nema nikakvih osnova i dokaza da se ona pokrene" te najavljući da će od DORH-a zatražiti da se javno očituje o nepostojanju osnova za pokretanje istrage.

Duckworth je u današnjem broju tjednika SNV-a Novosti kazala kako u izvještaju AI, kojega je ta organizacija početkom prosinca prošle godine dostavila Ministarstvu pravosuđa, postoji dovoljno razloga da se pokrene istraga protiv Vladimira Šeksa navodeći kako je dovoljan temelj to što je Šeks na suđenju Branimiru Glavašu svjedočio kako je bio u poziciji zapovijedanja u Osijeku 1991., kad su počinjeni mnogi ratni zločini.

'U izvještaju smo spomenuli tri osobe za koje postoji dovoljno razloga da se pokrenu istrage: Tomislava Merčepa, Vladimira Šeksa i Davora Domazeta Lošu. Napominjem kako nismo tražili da se ti ljudi procesuiraju, nego smatramo da u javnosti i kod tužiteljstva postoji dovoljno informacija i dokaza da Državno odvjetništvo pokrene istragu o njima', kazala je Nicole Duckworth za Novosti.

Šeks je Hini u telefonskom razgovoru kazao kako je 'ključna i bitna neistina' da je bio poziciji zapovijedanja u Osijeku 1991.

'Ja nisam bio u poziciji zapovijedanja i to je osnovna neistina na kojoj se gradi daljnja konstrukcija. Bio sam predsjednik kriznog štaba za istočnu Hrvatsku, a nisam bio zapovjednik. Zapovjednik Kriznog štaba bio je pukovnik Franjo Peić. Stoga je već početna pozicija na kojoj se temelji tvrdnja AI pogrešna. Nema nikakvog razloga da se protiv mene pokrene istraga jer ja nisam bio u liniji zapovjedanja ni u kom trenutku, ni bilo kada', rekao je Šeks dodajući kako mu je nevjerojatno da se takva neistina uzima kao osnova za traženje da se protiv njega pokrene istraga.

Vladimir Šeks
dodaje da je izvještaj AI o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj napravljen krajnje neprofesionalno, protivno pravilima te organizacije. 'Izvještaj nije sastavljen u suradnji s mjerodavnim institucijama u Hrvatskoj, a sastavljen je zanemarivanjem pravila i statuta AI gdje u članku 3. stoji da AI nepristrano istražuje činjenice u pojedinim slučajevima zloporabe ljudskih prava. Cijelo izvješće je potpuno pristrano i neobjektivno, a posebno u dijelu koji se odnosi na procesuiranje u pogledu mene', naglašava šeks.

Demantira i mogućnost da kao utjecajni političar utječe na blokiranje sudskog postupka. 'To je druga neistina. Sigurno je da sam utjecajni političar, ali to nije razlog što se ne pokreće istraga protiv mene. Istraga se ne pokreće jer nema nikakvih osnova da se ona pokrene', naglašava.

Šeks najavljuje da će od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića tražiti da se o svemu očituje. 'Očekujem i tražit ću od glavnog državnog odvjetnika da se javno o tome očituje. Tražit ću od odvjetnika da ukaže da se radi o jednoj konstrukciji na temelju neistina. A mislim da će Ministarstvo pravosuđa na odgovarajući način odgovoriti na sve te navode i ocjene koje se navode u izvješću AI koje su predali Ministarstvu pravosuđa, a koje imam u posjedu, a također i u odnosu na navode u intervjuu u Novostima', kazao je Šeks.

Dodaje kako je izvješće AI potpuno na tragu 'onih nastojanja koja zloglasni Savo Štrbac svih ovih godina radi protiv Hrvatske u kojima nastoji cijeli hrvatski vojni i državni vrh iz tog vremena optužiti za ratne zločine, a koje AI uzima kao vjerodostojne'.

'Štrbac je sa svojim uratcima, krivotvorenim dokumentima i dokazima, instruirao i 'filao' međunarodne institucije, od Haaškog suda do AI-ja nastojeći na optuženičku klupu dovesti Tuđmana, Šuška, mene i sve generale', kazao je Šeks dodajući kako AI nažalost, umjesto da čuje što kaže Ministarstvo pravosuđa i DORH, dolazi u Hrvatsku s gotovim ocjenama i izvješćem.

Najporaznijim u izvješću AI-ja, Šeks smatra to što se u njemu navodi da je proglašenjem nezavisnosti u lipnju 1991. Hrvatska prouzročila rat između hrvatske vojske i vojske hrvatskih Srba, odnosno da je riječ o građanskome ratu.

'Za jednu notornu istinu da je na Hrvatsku izvršena vojna agresija od strane Srbije i JNA, što je prihvatio i UN i svijet, taj AI u svom izvješću govori da je riječ o građanskom ratu za koji je odgovorna Hrvatska proglašenjem nezavisnosti. A u izvješće AI navodi i da su obje strane, dakle hrvatske vojska i vojska hrvatskih Srba, počinile teška kršenja ljudskih prava i ratne zločine i da su obje strane odgovorne za ubojstva, deportacije i silovanja', kazao je Šeks upozoravajući kako je tu riječ o izjednačavanju krivnje u kojem nema agresora (Srbija i JNA) i nema žrtve (Hrvatska).