korona profiteri

Neki trgovci odlučili su masno zaraditi u krizi, pa su dignuli cijene mesa, pelena, riže, soli, jaja...

27.03.2020 u 16:43

Bionic
Reading

Državni inspektorat od početka epidemije koronavirusa ima pune ruke posla s trgovcima koji su odlučili podignuti cijene, unatoč zabrani, proizvodima poput;brašna, soli, riže, tjestenine, jaja, dječje hrane, pelena...

U odgovoru tportalu navode da je su do današnjeg dana zaprimili 53 prijave, obavili 455 inspekcijskih nadzora, 78 nadzora je u tijeku te se utvrđuju činjenice, dok u nadzorima nad 31 gospodarskim subjektom postoji osnovana sumnja u povrede Odluke i Zakona koji su nadzirani.

Ističu da se su se prijave pretežito odnosile na svježe meso, zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, mlijeko, brašno i dječju hranu, dok su kroz obavljene inspekcijske nadzore utvrdili povećanje cijena; dječje hrane, dječje pelene, tjestenine, brašna, jestivog ulja, šećera, soli, riže, mesnih konzervi, jaja, ribljih konzervi, vode za piće, zaštitnih rukavica, deterdženta za rublje te sredstava za dezinfekciju vode, prostora i ruku.

Naveli su i da će temeljem utvrđenih činjenica biti će poduzete propisane upravne i prekršajne mjere prema gospodarskim subjektima koji su prekršili odredbe propisa temeljem kojih se obavljaju nadzori.  

Napominju da propisane kazne za nepoštenu poslovnu praksu iz Zakona o zaštiti potrošača idu od od deset do sto tisuća kuna za pravnu osobu,  zatim od deset do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te za fizičku osobu u iznosu pet do 15 tisuća kuna, dok su  propisane novčana kazne za nepošteno trgovanje iz  Zakona o trgovini  u iznosu od 300 tisuća za pravnu osobu, odgovornu osobu 70 tisuća kuna, te fizičku osobu - obrtnika sto tisuća kuna.

Na kraju podsjećaju da građani mogu podnijeti Državnom inspektoratu prijavu, ukoliko imaju konkretnih sumnji ili saznanja o povećanju cijena proizvoda, s navođenjem konkretnih podataka o trgovcu odnosno gospodarskom subjektu, i to putem web stanice  Državnog inspektorata na sljedećem linku https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83, ili putem pošte na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, Zagreb.