vojnici iz afganistana vraćaju se večeras

Krstičević: Hrvatskoj na raspolaganju 16 helikoptera za pomoć u slučaju potrebe

27.03.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Hrvatska operativno raspolaže sa 16 helikoptera koji su spremni pomoći u slučaju potrebe u borbi protiv koronavirusa, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon obilaska ekspedicijskog kampa koji je ispred Kliničke bolnice Dubrava podigla vojska.

Krstičević je rekao da su prije nekoliko dana testirali slijetanje helikoptera te da su jutros na tu temu imali sastanak, poručivši da je sve spremno bude li potrebe za angažmanom helikoptera.

Za pripadnike 11. hrvatskog kontingenta koji je su zadržani u misiji u Afganistanu zbog situacije s koronavirusom, Krstičević je rekao da bi večeras oko 23 sata trebali sletjeti u Hrvatsku zrakoplovom Croatia Airlienesa koji je rano jutros poletio iz Zagreba.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta  koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka obavljat će do kraja misije redovne zadaće. Krstičević je rekao da su dečki sigurni i rade svoj posao, a ključno im je da taj posao odrade do kraja i nakon toga ih vrate u Hrvatsku.

Samoodrživi ekspedicijski kamp i šator za prihvat pacijenata oboljelih od koronavirusa, Krstičević je obišao s ministrom zdravstva Viljem Berošom, pri čemu je izrazio zahvalnost pripadnicima Hrvatske vojske i zdravstvenim djelatnicima na ogromnom trudu i njihovoj sinergiji.

Pripadnici vojske su, dodao je, na zahtjev struke dodatno napravili komunikacijske tunele preko kojih je bolnica povezana s kampom.

Hrvatska vojska kao dio sustava Domovinske sigurnosti pokazuje solidarnost, vidjeli ste da smo pokazali spremnost, da smo bili na raspolaganju pomoći hrvatskom narodu, posebice u saniranju posljedica potresa i tu smo zajedno s hrvatskim narodom, rekao je Krstičević.

Ustvrdio je da se država jedino kroz sustav može nositi s ugozama i rizicima s kojima je suočeno i hrvatsko društvo, pri čemu je ključno združiti sve resurse i sposobnosti.

Hrvatska vojska, kazao je, pomaže i drugim gradovima i županijama krevetima i drugom opremom, a nakon potresa je brzo reagirala i pritekla u pomoć Zagrebu.