HDZ-OV ODVJETNIK

'Neka Bajić počne raditi ili neka podnese ostavku!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2011 08:07
  • Objavljeno 02.12.2011 u 07:33
Ivo Sanader u Uskoku

Ivo Sanader u Uskoku

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshoot

Odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj ocijenio je večeras da Državno odvjetništvo RH i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić snose veliku odgovornost zbog objave djela tajnog iskaza USKOK-u bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera na YouTubeu

'Ako Bajić odmah ne počne raditi i ne osigura efikasnu istragu u svojoj kući, a i izvan nje, onda bi bio red da podese ostavku', izjavio je kasno večeras Hini odvjetnik Gredelj, nakon

što su mediji prenijeli dio Sanaderova tajnog iskaza koji je prije četiri dana na YouTubeu postavio korisnik pod imenom RemetinecLIVE.

Gredelj je kazao da je Državno odvjetništvo jedna od vrhunskih institucija ključnih za funkcioniranje hrvatske države, naročito danas kada je borba protiv korupcije u punom jeku. Gubitak povjerenja u institucije hrvatskog pravosuđa može pogubno djelovati na povjerenje građana i oslabiti borbu protiv korupcije, rekao je Gredelj.

Smatra da je nezanemariva percepcija javnosti, naročito posljednjih dana, po kojoj se državne institucije zlorabe u dnevno političke svrhe, što je za njega nedopustvo.

'Državno odvjetništvo i glavni državni odvjetnik snose veliku odgovornost za objavu tajnog iskaza, a ta se odgovornost temelji na činjenici izostanka pravodobne, odlučne i efikasne istrage od prvih slučajeva curenja tajnih informacija', rekao je HDZ-ov odvjetnik.

Drži da je Mladen Bajić morao istražiti sve potencijalne počinitelje kaznenog djela odavanja službne tajne, a to su, po njegovim riječima, sudionici postupka protiv Sanadera, odvjetnički timovi, okrivljenici, suci te zamjenici glavnog državnog odvjetnika i činovnici DORH-a.

'Činjenica da se na prvi pogled taj posao čini složenim ne oslobađa DORH od obaveze da taj posao obavi', rekao je Gredelj.

Dodao je da je zgrožen izjavom u medijima da DORH-u objava tajnog iskaza ne škodi. 'Ako je to stav DORH-a, što ne mogu vjerovati, onda moram pitati znaju li oni koji su tu izjavu dali u javnost koji je i čiji je to interes koji bi DORH trebao štiti', upitao je Gredelj.

Smatra da objava tajnog iskaza može utjecati na izborni rezultat HDZ-a.

'Već sam intenzitet svraćanja pozornosti na taj slučaj nekoliko dana prije izbora, naročito dio iskaza u kojem Saneder optužuje tjela HDZ-a, pokušavajući skinuti odgovornost sa sebe, može utjecati ne samo na tijek kazenenog postupka, već i na rezultate izbora', naglasio je odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj.

Drži da je najveća šteta tih događanja što se njima presumciju nevinosti, kao jednu od temljenih Ustavnih vrednota, pretvara u demokratski ukras i teško ugrožava ugled Hrvatske koja je pred vratima EU-a.

'Sramota je da se to događa baš na današnji dan, kada je Europski parlament prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, na dan koji je trebao biti dan slavlja u Hrvatskoj', rekao je.

Gredelj je zaključio da je krajnji trenutak da DORH zaštiti sudionike kaznenog postupka sukladno Ustavu i zakonu. Jer, kazao je, ako to nisu nisu u stanju, onda je najmanje za očekivati da podnesu ostavku i rade ono što znaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi