180 nestašica

Nedostaje određenih lijekova u ljekarnama; evo do kada ih neće biti i ima li zamjena

07.02.2024 u 20:37

Bionic
Reading

Tri velike farmaceutske kompanije najavile su nestašicu za jaki antibiotik, nekoliko lijekova za srce, artritis te nestašicu lijeka protiv leukemije. Neće ih biti do konca ožujka

'Trenutačno u Hrvatskoj imamo oko 180 nestašica. Fali lijekova iz raznih skupina. Pričalo se o antibioticima i lijekovima za kašalj, ali fale i lijekovi za srce, dijabetes...', kaže Ana Gongola iz HUP-Udruge proizvođača lijekova za Dnevnik Nove TV.

Iz HALMED-a poručuju da za sve vrste lijekova za koje je najavljena nestašica ima nešto zaliha, ali i zamjenskih lijekova. Za pacijente s kroničnim bolestima opcija je i interventni uvoz.

'U svakoj ljekarni na određeni recept može se zatražiti, ako lijek nije dostupan u Hrvatskoj, a dostupan je na nekom drugom tržištu, da se napravi hitni interventni uvoz. To se nekad može napraviti u roku od 24 sata', rekla je magistra farmacije Arijana Meštrović za Novu TV.

Uzrok nestašica najviše se krije u cijeni.

'Imamo tisuće lijekova koji koštaju do 10 eura. Tu je proizvodnja vrlo neisplativa i zbog toga pojedini proizvođači odustaju. Čim jedni odustaju, potražnja i pritisak kod drugih se povećava i onda oni povremeno ne mogu isporučiti', objasnila je Gongola.

Nestašice nisu problem samo u Hrvatskoj već i šire, a za najugroženije skupine lijekova proizvođači će s resornim ministrom i sjesti za stol.