treća tranša

Veledrogerije: Dugovi pod kontrolom, neće biti nestašica lijekova

14.12.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Predstavnici veledrogerija pozdravili su u srijedu najavu ministra zdravstva Vilija Beroša o isplati 1,07 milijardi kuna treće tranše za sanaciju bolničkih dugova prema dobavljačima, te poručili da su dugovi pod kontrolom i nema bojazni od nestašica lijekova

Beroš je najavio u Hrvatskom saboru da će u petak na sjednici Vlade biti odobrena dodatna sredstva za sanaciju bolničkih dugova, u vrijednosti od milijardu i 78 milijuna kuna.

"Sredstva će biti usmjerena na skraćivanje rokova plaćanja veledrogerijama ispod 120 dana", rekao je Beroš predstavljajući prijedloge izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Jasminko Herceg objašnjava da je uplata 1,07 milijardi kuna treća tranša ovogodišnje sanacije dugova bolnica prema veledrogerijama, na koju se Vlada obvezala u lipnju ove godine.

"Dogovorena je sanacija od 3,5 milijarde kuna, od toga više od dvije milijarde za bolnički dug, a ostatak je bio dug prema ljekarnama. Iznos za ljekarne je plaćen, te nešto više od milijardu kuna za bolnice. Sada će biti uplaćena razlika do dogovorenih 3,5 milijardi", objasnio je Herceg u izjavi za Hinu.

Ukupan dug bolnica prema veledrogerijama trenutno iznosi oko pet milijardi kuna.

"Što se dugova tiče, oni su pod kontrolom pa se pacijenti ne moraju bojati da će krivnjom veledrogerija nedostajati lijekova", poručuje Herceg.

Član Uprave Medike Jakov Radošević objašnjava da će se 1,07 milijardi kuna rasporediti državnim i županijskim bolnicama.

"Oko 700 milijuna kuna dobit će državne kliničke bolnice, a nešto više od 300 milijuna kuna županijske bolnice. U kliničke bolnice novac će biti direktno prebačen, a što se tiče županijskih bolnica uplatit će se najprije županijama koje će novac proslijediti svojim bolnicama", rekao je Radošević.

Za razliku od ministra koji najavljuje 120 dana roka plaćanja veledrogerijama, Radošević kaže da bi veledrogerije bile zadovoljne i kada bi se rokovi plaćanja sveli unutar 200 dana. Podsjeća da su prethodno iznosili oko 360 dana i više, s time da je zakonski rok 60 dana.