SKLONIŠTE PRED ZATVARANJEM, ŽRTVE U PANICI

'Ne znam gdje ćemo se djeca i ja sakriti od nasilnika'

Bionic
Reading

Hoće li zadnjeg dana siječnja Sigurna kuća, kroz koju je samo prošle godine prošlo 76 žena, zatvoriti svoja vrata, ovisi o financiranju. Problem su, tvrde u Ženskoj grupi Brod, tri 'propuštene' uplate Županije, izvještava Radio Soundset

Sigurna kuća, koja je u Slavonskom Brodu s radom započela prije nepune četiri godine, krajem ovoga mjeseca mogla bi nažalost zatvoriti svoja vrata. Problem je, naime, financiranje. I dok su Grad i Ministarstvo, koje je ovih dana raspisalo i natječaj za trogodišnji program, izmirili svoje obveze, županija, prema riječima voditeljice ženske grupe Brod Gordane Matanović, nije uplatila 55 tisuća kuna.

'Da su novac koji su stavili u proračun uplatili, mi sada ne bismo imali problema', kazala je Gordana Matanović dodajući kako u ovome trenutku sredstava imaju tek za hranu do kraja mjeseca. Inače, tijekom protekle godine kroz kuću je prošlo 76 žena, a u ovome trenutku nijedna od onih koje se trenutačno nalaze u skloništu ne zna što donosi sutra.

'Situacija je takva da mi nikome ne možemo garantirati da će u kući ostati devet mjeseci. Sve je vrlo neizvjesno, tim više što na sve naše pismene dopise Županija ne odgovara. Zadnje što nam je rečeno, i to u telefonskom razgovoru, jest da će se vidjeti što se može napraviti. Tako da je trenutno velika mogućnost da sklonište zatvorimo do konca mjeseca, ako sredstva iz Županije ne stignu', požalila se Soundsetu Gordana Matanović.

Iz županije pak poručuju kako je u ugovoru o sufinanciranju naznačeno da će sredstva biti uplaćivana sukladno punjenju proračuna.

'Sukladno 80-postotnom punjenju proračuna, Županija je sa 15. siječnja 2013. uplatila ukupno 140 tisuća kuna i mislim da smo svoju ugovornu obvezu ispunili', kazala je pročelnica županijskog UO za socijalnu skrb Klara Šćuka dodajući kako bi svi bili daleko zadovoljniji da mogu i više izdvojiti.

'Godinama sam trpjela muževo fizičko i psihičko zlostavljanje. Pomoć sam zatražila tek kada je zaprijetio da će ubiti mene i djecu. Ako se sklonište zatvori, ne znam što ćemo. Ne znam što ćemo. Ne smijem se vratiti roditeljima, jer se bojim da će nas muž ondje pronaći', ispričala je za Večernji list žena iz okolice Slavonskog Broda, koja već pet mjeseci živi u skloništu.