O NOVOM POJAČANJU NA PANTOVČAKU

'Ne treba joj savjetnica za holokaust, nego određivanje prema ustaštvu'

07.04.2015 u 16:22

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je još jedno pojačanje u svom savjetničkom timu: ravnateljicu Spomen područja Jasenovac Natašu Jovičić imenovat će svojom posebnom savjetnicom za pitanja holokausta

Jovičić će posao odrađivati volonterski, a već je najavila da će njeni savjeti prije svega biti stručnog, a ne političkog karaktera. Time je predsjednica anulirala neugodan propust svog protokola, kada među stotinama uzvanika na njenoj inauguraciji poziv nije poslan i u Jasenovac.

Ravnateljica Spomen područja za tportal je izjavila da će Kolindi Grabar Kitarović ponuditi savjete iz djelokruga muzejske struke vezane uz rad memorijalnih muzeja i obrazovanja o holokaustu, čime se bavi i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

'O odluci Predsjednice izvijestila sam najbliže suradnike u Muzeju holokausta u Washingtonu, Yad Vashemu u Jeruzalemu i uredu IHRA-e u Berlinu, odakle mi stižu pisma potpore za daljnju suradnju, ali i čestitke Predsjednici jer je odlučila imenovati savjetnicu za tako važna civilizacijska pitanja. Time potvrđujemo svoj identitet u demokratskoj sredini utjecajnih zajednica svijeta', kaže Jovičić. Međutim, nije bila raspoložena za razgovor na temu postoji li u Hrvatskoj danas problem antisemitizma.

Za razliku od nje, povjesničaru Hrvoju Klasiću ovaj potez Kolinde Grabar Kitarović nije potpuno jasan i on se zalaže da sva rješenja imaju puno jači sadržaj umjesto inzistiranja na formi.

'Konkretno, danas nam u Hrvatskoj ne treba posebna savjetnica predsjednice za pitanje holokausta. To pitanje je riješeno dobro je regulirano raznim propisima i odlukama: Dan sjećanja na holokaust ukomponiran je u školske kurikulume, njegovo negiranje je zakonom zabranjeno, a ni u jednom službenom dokumentu, pa ni u školskim udžbenicima, on se ionako ne negira', objašnjava Klasić.

'Ali s druge strane, savjetnica bi mogla sugerirati predsjednici da pošalje poruku onima koji uzvikuju 'Za dom spremni' i tako ipak demonstriraju negaciju: neka se digne i napusti takve skupove, odnosno dokaže da postoji nulta tolerancija prema govoru mržnje. Holokaust se nije događao nekome drugome i negdje drugdje, imali smo vrlo okrutan primjer u našoj povijesti i nadam se da se prema njoj nećemo odnositi selektivno, odnosno da ćemo voditi računa i o manifestacijama koje se događaju u sadašnjosti. Prije svega mislim na pokušaje revizionizma i veličanje ustaštva', zaključuje Klasić.

Publicist Slavko Goldstein nije se mogao konkretno odrediti o angažmanu Nataše Jovičić na Pantovčaku.

'Ona je dugogodišnja direktorica Jasenovca i u tu temu je odlično upućena. Ali, što bi trebala raditi i što se uopće od nje očekuje - nemam pojma', kazao nam je Goldstein.