IVO JOSIPOVIĆ

Ne predajem se! Ustavni sud štiti načelo - tko je jamio, jamio je!

11.11.2016 u 09:03

Bionic
Reading

'Ne predajem se i neću odustati, neću se pomiriti s tim da to načelo 'tko je jamio, jamio je' postane ustavno načelo Republike Hrvatske', odlučno je naglasio bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na predavanju u Osijeku, na temu 'Ustavnosudska zaštita pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva'

Nadodao je bivši predsjednik i da odluka Ustavnog suda ne vezuje DORH jer je Ustavni sud prekoračio ovlasti, a i kada bi taj način nametanja odluke sudovima bio moguć, onda bi bilo povrijeđeno jedno drugo ustavno načelo u poziciji sudaca i sudova u pravnom poretku.

'Prema tome, ako Ustavni sud ustraje u tome, neka sam obavi prljavi posao, neka svakome od tih pretvorbenih kriminalaca koliko ih ima, imenom i prezimenom kaže 'opraštam ti'. Neka ne tjeraju djelatnike DORH-a i suce da to čine umjesto njih', oštro je izjavio Josipović naglasivši da je za svoje stavove dobio na skupu u Opatiji i svojevrsnu podršku državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je potvrdio da će DORH nastaviti raditi na slučajevima pretvorbenog kriminala.

U svom je predavanju Josipović govorio o nedavnoj odluci Ustavnog suda koju smatra neustavnom jer Ustavni sud nema ovlasti mijenjati Ustav ili ukidati odredbe.

Nitko neće odgovarati za ratno profiterstvo i pretvorbeni kriminal?

Podsjetimo, Ustavni sud je ukinuo presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo jer su ustavni suci zaključili kako ga se ne smije goniti zbog eventualnih nedjela počinjenih krajem 1994. jer tada nije bila na snazi ustavna odredba o nezastarijevanju kaznenih djela pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva. Ukratko, Ustavni sud je ocijenio kako se za ratno profiterstvo, koje se zakonom definira u periodu od 30. svibnja 1990. do 15. siječnja 1998., kada je završena mirna reintegracija, može kazneno goniti samo ako do 2010., kada je promijenjen Ustav, nije nastupila zastara.

Po njegovim riječima, Ustav i Zakon su jasni, pretvorbeni zločini i ratno profiterstvo mogu biti kažnjeni bez obzira na zastaru, neovisno o tome je li ona nastupila u trenutku donošenja Ustava.

'Unatoč tim jasnim odredbama Ustava i Zakona, Ustavni sud je odredbu o nezastarijevanju protumačio na način kojim praktično mijenja Ustav. Takav je postupak Ustavnog suda protivan Ustavu. Međutim, pozivajući se na neka nesporna, ali ne i na ovaj slučaj primjenjiva načela i odluke Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), Ustavni sud reducira doseg ustavne norme i mijenja Ustav. Osim toga Ustavni sud ne smije naložiti redovnim sudovima kakva će pravna shvaćanja zauzeti. I to je protivno Ustavu', tumači Josipović.

Ratno profiterstvo je brat blizanac kriminala u pretvorbi i privatizaciji

Podsjetio je i na kronologiju događanja 90-ih godina prošloga stoljeća kada je funkcionirao sustav u kojem je država bila u komplotu s određenim pojedincima koji su opljačkali tvrtke i uništili hrvatsko gospodarstvo.

'Tvrtke su namjerno uništavane, tako da bi nekretnine i druga imovina bila stavljena u privatne džepove. One koji su ušli u privatizaciju nije zanimalo poslovanje, nego su sudjelovali zato da zamrače novac, prodaju nekretnine i zapravo unište tvrtke, ustvrdio je Josipović i nastavio: 'Ratno profiterstvo koje je isto tako važan fenomen tog vremena, zapravo je brat blizanac kriminalu u pretvorbi i privatizaciji jer poznati su slučajevi gdje se oružje kupovalo po sto, a državi prodavalo po 200, to su ti 'domoljubi' tako radili.'

Onda je 2010. ipak ojačala politička volja, a zahvaljujući predsjedničkoj funkciji, Josipović je, kako kaže, mogao jače djelovati na inicijativu promjene Ustava što se i dogodilo. Krenula je revizija procesa, podignut je i određeni broj tužbi protiv aktera pretvorbe i privatizacije.

'No sada se odlukom Ustavnog suda, koja je neustavna i pogrešna, društvo vraća zapravo u vrijeme kad se štitio pretvorbeni kriminal i stavljena je nova zapreka', zaključio je Josipović.

Šokantni razmjeri pretvorbene pljačke i uništavanja državne te javne imovine

Provedena revizija pokazala je da je revidirano samo 50 posto privatiziranih poduzeća, pri čemu vrijednost tih poduzeća nije ni blizu tih pedeset posto jer se država nikad nije usudila revidirati privatizaciju banaka i financijskih institucija i nekih velikih gospodarskih subjekata. U tom uzorku od 50 posto pokazalo se da je ukupni kapital tih poduzeća smanjen za četiri milijarde ondašnjih njemačkih maraka, da je 370.000 radnika izgubilo posao, u stečaj je otišla četvrtina tih subjekata.

'Pretvorenim tvrtkama je smanjen milijardu maraka kapital, znači u samom postupku podcijenjene su te tvrtke, rekli bi zamračeno je gotovo pola milijarde, a pokazalo se da su kao instrument služili i nerealno revalorizirani krediti 365 milijuna maraka, zagubilo je 2,8 milijuna četvornih metara zemljišta, 90.000 četvornih metara objekata. Ciljeve ugovorene pretvorbe ostvarilo je samo 15-ak posto, 20 posto djelomično, a 64 posto nije ostvarilo ono što je obećalo i potpisalo. Kako su ovo podaci samo za pola, onda se može sagledati kakvi su efekti cijele pretvorbe', zaključio je predavač s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Prema iznesenim podacima, utvrđeno je 1.429 nepravilnosti, dok je u 521 slučaju utvrđeno počinjenje različitih kaznenih djela. Nepravilnosti su utvrđene u preko 95 posto revidiranih subjekata, što znači da su pretvoreni nezakonito. Od 521 slučaja, u oko 300-tinjak je nastupila zastara, a samo u 171 slučaju je podnesena kaznena prijava', iznio je katastrofalne podatke bivši predsjednik RH, sada predavač s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Krah slavonskog gospodarstva

Ratom poharano slavonsko gospodarstvo svoj totalni krah doživjelo je provedenim procesima pretvorbe i privatizacije. Poseban odjek u javnosti imao je sudski postupak Vrkić - Glavaš, kada je gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić izjavio za Branimira Glavaša, osuđenog za ratne zločine da je 'ratni profiter i zato treba biti tamo gdje se sada nalazi', a za što ga je Glavaš tužio za klevetu. Taj slučaj profesor prava Josipović kratko je prokomentirao za tportal: 'Mislim da se kroz medije takve stvari ne raspravljaju jer to ne daje rezultat. Ako ima sumnje na kriminal, na zaštitu kriminala u pretvorbi i privatizaciji, na sudjelovanju u malverzacijama, onda znamo da je jedina prava adresa DORH', smatra Josipović.

Na kraju izlaganja Josipović se osvrnuo i na neke moguće scenarije, a to su da DORH nastavi s radom na slučajevima pretvorbe i da sadašnji saziv Ustavnog suda ili drugi, malo modificira svoje stavove.

'Hoće li se to dogoditi, ne znam, ali s obzirom na političku kompoziciju Ustavnog suda, ovog trenutka u to jako sumnjam', kaže Josipović.

Najavio je djelovanje svoje stranke Naprijed Hrvatska prema drugim strankama kojim će podsjećati druge stranke da su sudjelovale u donošenju te ustavne norme i da će svi skupa javnosti poslati jasnu poruku da pristaju da se načelo tko je jamio, jamio je proglasi ustavnim načelom RH. 'A nama konačno nakon svega ostaje pitanje gdje je u svemu tome pravo, pravda i gdje je u svemu tome moral', zaključio je bivši predsjednik hrvatske države.

Predsjedničin pogrešan smjer

'Moja politika je bila potpuno drukčija od one koju vodi sadašnja Predsjednica RH, a koliko je to dobro ili loše, prepuštam biračima da ocijene. Naravno da je s mog aspekta to nešto drugo od onoga što je poželjno. Mi se razlikujemo prema glavnim vanjskopolitičkim ciljevima. Sjećate se, u mom mandatu je potpisan pristupni ugovor i paralelno s Europom moj je angažman bio usmjeren prema regiji jer sam smatrao da je nacionalni interes imati dobre odnose sa susjedima iz sigurnosnih razloga, ali i gospodarskih. Rješavani su neki problemi i s jedne i s druge strane granice, tako da mislim da je napuštanje te politike bilo pogrešno. Isto tako kada se govori o politici, u fokusu mog zalaganja je bila pravda, pravednost i da je rezultat te politike bila promjena Ustava koja je sprječavala zastaru pretvorbenog kriminala. Nažalost, mislim da je uz neke promijenjene političke okolnosti, Ustavni sud jednom neustavnom odlukom vratio zaštitu pretvorbenog kriminala ponovo.