TKO TREBA OTIĆI IZ VLADE?

Ne mora Milanović smjenjivati ministre neka smijeni sebe

12.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Liniću uza sve napore proračun izmiče kontroli, pada nam BDP, izvoz, industrijska proizvodnja, vode se verbalni ideološki ratovi koji povremeno eskaliraju i u fizičke… Je li Milanovićeva vlada spremna za jednu ozbiljnu rekonstrukciju? Da, ali samo ako rekonstrukcija krene od vrha, smatraju politički i ekonomski analitičari ističući da je najveći problem ove vlade sam Zoran Milanović

Davor Gjenero kaže kako je najslabija karika Vlade njezin prvi ministar. 'Uopće nije jasno što radi, nije jasno što zna raditi, glavni problemi ove Vlade su problemi koje je on stvorio', obrazlaže svoj stav. Da je rekonstrukcija vlade besmislena dok je njezin predsjednik Zoran Milanović, slaže se i Žarko Puhovski. 'Vlada bi se promijenila samo da on ode. Promjena nijednog ministra ne bi imala efekta. S obzirom na katastrofalno stanje oporbe u SDP-u bi trebala dozreti svijest da je Milanović nezreo za premijera', poručuje. No dodaje kako je stanje u stranci takvo da je nerealno očekivati pobunu. Minus osim Milanoviću daje i potpredsjedniku Vlade za gospodarstvo Branku Grčiću te ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

I popularni Linić van

I Gjenero smatra kako bi drugi na listi za otpis trebao biti Grčić. Za njega kaže da ne radi svoj posao i ne pokazuje da postoji ikakva koncepcija koju želi provesti. Iako, dok Vladi pada popularnost, Slavku Liniću raste, za Gjenera nema sumnje kako bi ministar financija također trebao napustiti Vladu. 'Raspao mu se budžet, on nije u stanju kontrolirati rashodovnu stranu budžeta i nema dovoljno makroekonomskih znanja. Uz to čini i veliku štetu nacionalnoj političkoj kulturi svojim nasilnim diskursom', smatra Gjenero.

Sljedeći je na Gjenerovoj listi ministar Željko Jovanović za kojeg kaže da 'savršeno ne razumije svoj posao te kako izaziva konflikte između Vlade i profesora te Vlade i sveučilišta. 'On je čovjek koji bi vrlo brzo morao otići iz Vlade', poručuje.

Milanka Opačić

Opačić i minus i plus

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić od Gjenera je također dobila minus. 'S jedne strane u svom resoru nije napravila nikakve pozitivne iskorake, isto tako je nepotrebno stvorila društvene konflikte, pustila u proceduru nepripremljen Obiteljski zakon, tehnički i vrijednosno nesuvisao, dešavaju joj se stravične greške u resoru, dezavuirala je javne službenike u svom Ministarstvu, potiskivala ljude koji imaju dovoljno znanja', nabraja Gjenero.

Puhovski ipak Opačićki daje plus: 'Ona je učinila neke dobre stvari s reduciranjem prašume propisa i dobro je ako uspije progurati Obiteljski zakon.'

Dva grijeha Orsata Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić također ima putra na glavi. Napravio je dva izrazito teška propusta: prvi je poništavanje dijelova Zakona o sprečavanju sukoba interesa gdje je krivo interpretirano pravo na privatnost te se time instituciji koja je trebala biti najviša instanca borbe protiv korupcije izbio alat iz ruku. Drugi je Miljenićev 'krimen' ograničavanje europskog uhidbenog naloga. 'To će loše završiti bez obzira hoće li Hrvatska biti formalno kažnjena. Mi već jesmo pod sankcijama; još nije objavljena studija o izvedivosti Pelješkog mosta', tumači Gjenero.
No pojedine članove Vlade ocjenjuje pozitivno. Smatra da ministrica vanjskih i europskih poslova dobro radi svoj posao i nastoji anulirati loše vanjskopolitičke Milanovićeve poteze. 'Veliki problem Hrvatske je taj da Milanović samo sjedi, ali ne sudjeluje u radu Europskog vijeća, ne komunicira s kolegama. Politički diskurs potenciranja ideološkog rata pokušava i na europskoj političkoj sceni, a ta je scena drugačija od domaće', dodaje Gjenero.

Smatra kako i ministar zdravlja Rajko Ostojić zaslužuje prolaznu ocjenu te kako bi, da je u nekoj drugoj vladi, i bolje radio nego što je to sada slučaj. Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš također dobiva plus. 'Očito je dobro na toj poziciji imati eksperta i to pokazuje da bi vlada stručnjaka bolje radila posao od diletantske vlade premijera Milanovića', zaključuje Gjenero.


Kompletan ekonomski sektor je loš

Ekonomski analitičari Ljubo Jurčić i Luka Brkić
imaju pak različite stavove o mogućem uvođenju stručnjaka umjesto politički podobnih ministara. Jurčić misli da je vladu stručnjaka trebalo odmah u startu formirati te kako moguća rekonstrukcija Vlade može biti samo kozmetički potez. Brkić pak smatra da vlada u demokratskim sustavima mora imati politički legitimitet. Ekonomija i gospodarstvo nisu egzaktne znanosti da postoji samo jedno odgovarajuće rješenje', kaže Brkić.

Jurčić pak veliki minus daje čitavom ekonomskom odjelu Vlade. Za Linića ipak kaže da ima dobrih i loših poteza te da mu nedostaje upravljanje javnim financijama. Jakovinin poljoprivredni sektor ocjenjuje katastrofalnim, gospodarske rezultate ravnim nuli, prometni sektor Hajdaša Dončića svodi se, smatra na stalno gašenje vatre.

Brkić minus također daje Vrdoljakovom i Marasovom ministarstvu. Za Ministarstvo financija kaže da se tamo ipak nešto radi. 'Rade li dobro, to je nešto drugo, ali ipak rade. Pozitivno je smanjivanje postotka sive ekonomije, ostaje tu rasprava o fiskalnoj politici.'

Negativnom ocjenjuje pojedine poteze ministrice Pusić pogotovo oko stava o intervenciji u Siriji. Tu smo se potpuno zaletjeli s izjavama, nitko od nas nije to tražio. Izjavili smo da ćemo dozvoliti prelet iznad našeg teritorija borbenih aviona, nitko to od nas nije tražio. To mi nije jasno', kazao je Brkić.